VATIKAN ODLUČIO

Sakramenti kod don Ivana Grubišića ne vrijede

Bionic
Reading

Vatikanska Kongregacija za kler odbila je žalbu don Ivana Grubišića kojom je tražio priziv na odluku splitsko-makarskog nadbiskupa msgr. Marina Barišića, koji mu je zbog aktivnog bavljenja politikom, u skladu s odredbama Kanonskog zakona , zabranio ispovijedanje, propovijedanje, slavlje mise i nošenje svećeničkog odjela

To bi, prema teološkom tumačenju, značilo i da vjernici prema savjesti ne bi smjeli primati sakramente od don Ivana, poput pričesti ili ispovijesti, a može služiti samo privatnu misu.

Grubišić se potom žalio Kongregaciji za biskupe, koja nije poslala očitovanje, a Slobodna Dalmacija doznaje da ona nije ni nadležna za prizive svećenika, koji spadaju u nadležnost Kongregacije za kler.

U Splitsko-makarskoj nadbiskupiji nije se mogla dobiti službena potvrda o odbijenici Kongregacije, nego jamstvo da će 'javnost o svemu biti obaviještena kada dođe trenutak'.

Don Ivan razloge kazne vidi u svojim stavovima prema crkvenim privilegijama i ugovorima s Vatikannom, te dodaje, da je umirovljeni a ne aktivni svećenik.

Kako će se cijela stvar rasplesti nakon što je 'slučaju Grubišić' stiglo tumačenje vatikanske Kongregacije, teško je reći, a pitanje je li splitskom prezbiteru važnije ostati don Ivan ili saborski zastupnik ili možda u budućnosti gradonačelnik s obzirom je svojedobno najavio kandidaturu za splitskog poteštata.