BESPRAVNA GRADNJA

Safari na divlje i čudne gradnje po Marjanu

15.04.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Inicijativa Za Marjan, čije su pokretanje isprovocirali splitski gradonačelnik Željko Kerum i njegova nevjenčana supruga Fani Horvat projektom ugostiteljskog objekta unutar zaštićene park-šume, pozvala je građane da ove subote dođu na jedinstveni safari pod nazivom 'Čudo u marjanskoj šumi'

Tijekom safarija će se, umjesto divljih zvijeri, razgledati divlje gradnje, ali i one s dozvolama koje se neprijateljski odnose prema okolišu Marjana.

Uz poziv na safari, Inicijativa je na web stranicama profesionalci.com objavila i mapu sa 15 lokacija s objektima izgrađenima unutar zaštićene park-šume, koje su na karti Marjana označene ciglama. Među njima je i veliki stambeni objekt tvrtke Beryllus, čija je direktorica bila Branka Mimica, savjetnica za urbanizam gradonačelnika Željka Keruma, zatim kuća slavnog košarkaša Tonija Kukoča s bazenom i golf terenom, također unutar granica park-šume, pa čak 12 objekata na predjelu Pod Kosom.

Istaknut je i projekt kod marjanske spilje, jedinog pravog speleološkog objekta u park-šumi, kod kojeg ponovo kao arhitekt gradi Neno Mikulandra, poznat već po projektu restorana za Željka Keruma i Fani Horvat

'Fotosafari Čudo u marjanskoj šumi zamišljen je kao parodija na idilična turistička razgledavanja. Namjera ove akcije je pokazati koliko su marjanske šume oteli privatni interesi i koliko je još otimačine u pripremi. Ali obilaskom sjeverne i južne padine Marjana želi se ujedno pokazati kako je, unatoč svim nasrtajima, preostalo dovoljno neponovljive ljepote koju treba braniti', navode organizatori safarija iz inicijative Za Marjan.