POKAZIVANJE ZUBI

SAD uveo sankcije čelnicima Krima i plinskoj tvrtki

12.04.2014 u 09:40

Bionic
Reading

Sjedinjene Države uvele su u petak sankcije šestorici dužnosnika Krima, jednom bivšem ukrajinskom dužnosniku i jednoj plinskoj tvrtki, osumnjičenima da prijete 'miru i stabilnosti Ukrajine', javile su agencije

'Krim je okupirani teritorij. Nastavit ćemo sa sankcijama onima koji krše cjelovitost teritorija i suverenitet Ukrajine', rekao je podtajnik u ministarstvu financija David Cohen.

Među dužnosnicima Krima optuženima da su 'separatisti' su Rustam Temirgalijev, zamjenik premijera koji je omogućio organiziranje referenduma na Krimu, kao i gradonačelnik Sevastopolja Aleksej Čali, te Pjotr Zima, Jurij Zerebcov, Mihail Maljšev, Valerij Medvedev i bivši ukrajinski dužnosnik Sergej Cekov, precizira se u priopćenju ministarstva.

Tih sedam sankcioniranih su već bili na popisu onih koje je sankcionirala Europska unija, precizira ministarstvo.

Naftna tvrtka Černomorneftegaz, kojoj su također određene američke sankcije, smještena je na Krimu, ali je prešla pod kontrolu Rusije.

Prema tim sankcijama tvrtkama i čelnicima će biti zaleđena imovina u Sjedinjenim Državama i svakoj američkoj ili tvrtki koja radi u Sjedinjenim Državama je zabranjeno s njima poslovati.

Američki dužnosnici rekli su kako uvođenje sankcija ima za cilj onemogućiti ruskoj državnoj plinsko-naftnoj tvrtki Gazpromu da posluje s Černomorneftegazom.

Ruski ministar energetike rekao je 1. travnja kako će Gazprom platiti izgradnju podmorskog plinovoda do Krima i sudjelovati na tenderu za privatizaciju te krimske energetske tvrtke.

'Kažemo svijetu pokazujući pomalo zube, nećete investirati u Krim nekažnjeno', rekao je jedan američki dužnosnik.

Taj dužnosnik, koji je zatražio da ostane neimenovan zbog osjetljivosti diplomacije prema Ukrajini, dodao je da će se i Gazprom ako bude stekao dio Černomorneftegaza ili bude poslova s njim, suočiti sa sankcijama.

Ovo je treći krug američkih sankcija od izbijanja ukrajinske krize i zaoštrava odnose uoči razgovora između SAD-a, Rusije, Europske unije i Ukrajine u četvrtak u Ženevi.