nestabilno uoči dana neovisnosti

SAD svojim građanima: Napustite Ukrajinu, spremaju se ruski napadi

23.08.2022 u 09:12

Bionic
Reading

SAD je izdao novo sigurnosno upozorenje svojim građanima u Ukrajini, koje upozorava na zaoštravanje ratnih aktivnosti između Rusije i Ukrajine

'State Department ima informacije da Rusija pojačava napore za pokretanje napada na ukrajinsku civilnu infrastrukturu i vladine objekte u nadolazećim danima. Ruski udari u Ukrajini predstavljaju stalnu prijetnju civilima i civilnoj infrastrukturi. Veleposlanstvo SAD-a poziva građane SAD-a da odmah napuste Ukrajinu kopnenim putem u privatnom aranžmanu ako im to situacija dozvoljava', navodi se na stranicama američkog State Departmenta.

'Ako čujete glasnu eksploziju ili ako se aktiviraju sirene, odmah potražite zaklon. Ako ste u domu ili nekoj zgradi, idite na najnižu razinu objekta s najmanje vanjskih zidova, prozora i otvora; zatvorite sva vrata i sjednite blizu unutarnjeg zida, dalje od prozora ili otvora', stoji u upozorenju.

Sigurnosna situacija u cijeloj Ukrajini vrlo je nestabilna i uvjeti se mogu pogoršati bez upozorenja. Američki građani bi trebali ostati na oprezu i poduzeti odgovarajuće korake za povećanje svoje svijesti o sigurnosti, dodaje se.

  • +6
Rat u Ukrajini 22.08.2022. Izvor: EPA / Autor: SERGEY KOZLOV

Podsjetimo, strah od novih napada povećao se i na ukrajinskoj strani, posebice uoči sutrašnjeg Dana neovisnosti i obljetnice pola godine od početka invazije. Zbog toga su u Kijevu zabranjene velike proslave Dana neovisnosti, dok je u Harkivu produljen policijski sat od 16 do 7 ujutro.

Strah od novih napada dodatno se povećao nakon što je ruski FSB optužio ukrajinske agente za ubojstvo Darije Dugine, kćeri ruskog ultranacionalističkog ideologa.