HUMANITARNA KRIZA

SAD šalje nosač zrakoplova u pomoć Filipinima

12.11.2013 u 07:35

Bionic
Reading

Američki ministar obrane Chuck Hagel naredio je slanje nosača zrakoplova USS George Washington na Filipine, kako bi sudjelovao u pomoći žrtva tajfuna, potvrdio je u ponedjeljak Pentagon informacije agencije Reuters, dodajući kako se dolazak nosača zrakoplova na Filipine očekuje za dva do tri dana.

U priopćenju Pentagona dodaje se kako je USS George Washington, s oko 5.000 članova posade i više od 80 zrakoplova, dobio zadaću da 'najvećom brzinom' krene iz Hong Konga prema Filipinima.

Nosač zrakoplova se nalazi u Hong Kongu, a očekuje se da će na Filipine stići za dva do tri dana, zajedno s drugim brodovima, među kojima su i raketne topovnjače i razarači.

Uz to što zrakoplovi stacionirani na njemu mogu pružati pomoć diljem Filipina, pročišćavač vode na nosaču zrakoplova može proizvesti 1,5 milijuna litara svježe vode dnevno.

"U skladu s potrebama, te brodovi i zrakoplovi bit će na raspolaganju za humanitarnu pomoć, opskrbu i medicinsku skrb kao podrška pokrenutim naporima (pomoći)", izjavio je glasnogovornik Pentagona George Little.

Spasilačke ekipe na Filipinima nastoje utvrditi puni opseg katastrofe što ju je u petak izazvao tajfun Haiyan, jedan od najsnažnijih koji je pogodio tu zemlju.

Dužnosnici u Taclobanu, gradu koji je najteže pogođen tajfunom, izjavili su da bi samo u tome gradu broj mrtvih mogao iznositi 10.000.

U ponedjeljak je u Tacloban stiglo više američkih i filipinskih vojnih teretnih zrakoplova, a filipinsko ratno zrakoplovstvo od nedjelje ne u taj grad prevezlo oko 66 tona pomoći.