haiti

SAD će pomoći u istrazi ubojstva predsjednika Moisea

09.07.2021 u 12:13

Bionic
Reading

Vlada američkog predsjednika Joea Bidena potvrdila je da priznaje Claudea Josepha kao sadašnjeg premijera Haitija i obećala je pomoći nacionalnoj policiji Haitija istražiti ubojstvo predsjednika Jovenela Moïsea te u gradnji demokracije

Administracija je u četvrtak naglasila da je potrebno provesti demokratske izbore ove godine jer se nazire borba za vlast između Josepha i Ariela Henryja, neurokirurga kojega je predsjednik Moise, dan prije nego što je ubijen, imenovao premijerom.

"Stanje na terenu brzo se mijenja", rekao je glasnogovornik State Departmenta Ned Price i dodao: " U bliskom smo kontaktu s haićanskim dužnosnicima".

"Claude Joseph bio je na dužnosti premijera prije ubojstva predsjednika Moisea. Nastavljamo raditi s Claudeom Josephom u tom svojstvu", rekao je Price.

Međutim, Henry je za list Miami Herald rekao da je Bidenova administracija pogrešno obaviještena.

"Ja nisam obnašatelj dužnosti. Ja sam premijer", ustvrdio je Henry.

Predsjednik Joe Biden obećao je pomoći Haitiju, kako u istrazi tako i na drugim područjima.

Prema službenom priopćenju, pedesettrogodišnjeg Moisea je u srijedu rano ujutro u njegovu domu ubila skupina stranih, uvježbanih ubojica što je izazvalo metež u toj siromašnoj državi u kojoj vladaju političke podjele, glad i rašireno nasilje.

  • +2
Jovenel Moïse Izvor: EPA / Autor: JEAN MARC HERVE ABELARD

Motiv ubojstva još nije službeno iznesen, no Moise je od preuzimanja dužnosti 2017. bio izložen masovnim prosvjedima – najprije zbog optužbi za korupciju i vođenje ekonomije, a nakon toga zbog jačanja njegove moći.

Budući da je Haiti politički podijeljen, u zemlji je sve veća humanitarna kriza i nestašica hrane, postoji strah od raširenih nereda.

Haićanske su vlasti priopćile da je među naoružanim komandosima koji su ubili Moisea bilo 26 Kolumbijaca i dvojica Amerikanaca s Haitija i zatražile su od Kolumbije informacije o šestorici Kolumbijaca dok se nastavlja potraga za glavnim organizatorima ubojstva.

Kolumbijski ministar obrane Diego Molano rekao je da prvi rezultati istrage pokazuju da su Kolumbijci osumnjičeni za sudjelovanje u ubojstvu umirovljeni članovi oružanih snaga njegove zemlje te je obećao pomoć u istrazi na Haitiju.