transadria

SAD nametnuo sankcije tvrtki uključenoj u izgradnju Sjevernog toka 2

23.11.2021 u 07:25

Bionic
Reading

SAD je u ponedjeljak nametnuo sankcije kompaniji Transadria, koja je uključena u projekt izgradnje plinovoda Sjeverni tok 2, i njenom brodu, objavio je američki državni tajnik Antony Blinken

State Department je podnio izvješće Kongresu u kojemu se navodi da su uvedene sankcije protiv dva broda i tvrtke Transadria, kazao je Blinken, pri čemu nije dao podatke o drugom brodu.

"Dok se administracija nastavlja protiviti plinovodu Sjeverni tok 2, uključujući putem sankcija, nastavljamo surađivati s Njemačkom te s drugim saveznicima i partnerima na smanjenju rizika tog plinovoda za Ukrajinu, kao i za članice NATO-a i EU-a na prvoj crti. Odgovarat ćemo na štetne ruske aktivnosti, uključujući u energetskoj sferi", rekao je Blinken.

Washington se protivi 11 milijardi dolara vrijednom plinovodu, koji će omogućiti Moskvi da zaobiđe Ukrajinu i izravno izvozi plin u Njemačku. Najžešći kritičari projekta su Ukrajina, Poljska i baltičke zemlje EU-a koje ističu da će Europa postati ovisnija o Vladimiru Putinu, dok dio europskih vlada smatra da je projekt ključan kako bi se osigurala stabilna opskrba plinom, pogotovo u vrijeme rastućih cijena energenata.

Bidenova je administracija, nakon dogovora s Njemačkom u srpnju, odustala od sankcija protiv tvrtke koja upravlja plinovodom. Po tom se dogovoru Berlin obvezao da će odgovoriti na bilo kakav pokušaj Rusije da iskoristi energiju kao oružje protiv Ukrajine i drugih zemalja istočne i srednje Europe, ali u sporazumu nema specifičnih kriterija po kojima se to procjenjuje, podsjeća Reuters.

Po odluci američke administracije brodovi i tvrde koje surađuju na izgradnji plinovoda mogu biti podložni sankcijama, ali ne i tvrtka Nord stream 2 AG koja upravlja plinovod, a čiji je glavni dioničar ruska državna kompanija Gazprom.

Prošloga je tjedna njemački regulator privremeno obustavio proces certificiranja novog plinovoda, tražeći da se tvrtka koja upravlja projektom organizira prema njemačkim zakonima, što je prouzročilo regionalni porast cijene plina. 

Washington je odvojeno izrazio zabrinutost zbog gomilanja vojnih snaga na granici s Ukrajinom i oštre retorike.

"Pozivamo Moskvu na deeskalaciju napetosti", kazala je novinarima glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.