'NACIONALNA SIGURNOST'

SAD najavio kažnjavanje svih na Balkanu umiješanih u korupciju

08.10.2021 u 12:36

Bionic
Reading

SAD će pojačati komunikaciju sa svojim europskim partnerima kako bi osigurale uvođenje efikasnih sankcija za osobe iz Bosne i Hercegovine umiješane u korupciju, najavilo je u petak američko veleposlanstvo u Sarajevu

U priopćenju dostavljenom medijima stoji kako je američki veleposlanik u BiH Eric Nelson ranije ovog tjedna održao sastanak s veleposlanicima Austrije, Njemačke, Italije, Nizozemske, Švedske i Ujedinjenog Kraljevstva na kojemu su raspravljali o sredstvima, metodama i najboljim primjerima iz prakse koji će osigurati da korumpirani pojedinci snose odgovornost za svoja djela s ciljem osiguranja bolje budućnosti za sve građane BiH.

"Veleposlanstvo SAD u Sarajevu obvezalo se da će s partnerima koji zagovaraju isti cilj povećati obujam razmjene informacija u vezi s aktivnostima korumpiranih pojedinaca i tako otežati takvim osobama u BiH da prisvajaju nezakonito stečena sredstva i investiraju ih u inozemstvu. Također će podržati sve lidere u borbi protiv korupcije u BiH, uključujući državne službenike, istraživačke novinare i predstavnike civilnog društva te će u javnom prostoru nastaviti svoje zalaganje za borbu protiv korupcije i njenog negativnog utjecaja u BiH", stoji u priopćenju.

Dan ranije američki veleposlanik Eric Nelson je u intervjuu za televiziju N1 najavio odlučnu provedbu politike administracije predsjednika Joea Bidena usmjerenu na kažnjavanje svih osoba na Balkanu umiješanih u korupciju.

Nelson je istaknuo kako SAD korupciju vide kao prijetnju svojoj nacionalnoj sigurnosti pa će tako tretirati i sve osobe koje su s tim povezane.

Pojasnio je kako će se te kaznene mjere odnositi prije svega na uskratu viza za putovanje u SAD.

Dan kasnije veleposlanstvo SAD je navelo kako sada treba očekivati poduzimanje i "novih koraka" odnosno poništavanja već izdanih američkih viza korumpiranim osobama.

Zabranu putovanja u SAD još 2017. dobio je sadašnji član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, nakon što je označen kao osoba koja ometa provedbu Daytonskog sporazuma. Putovanje u SAD potom je onemogućeno Dodikovom bliskom suradniku i bivšem predsjedatelju Vijeća ministara Nikoli Špiriću, a zabrana se odnosi i na članove njegove uže obitelji.

Špirića su SAD označile kao osobu umiješanu u "ozbiljnu korupciju", no protiv njega u BiH do danas nije pokrenut nikakav pravosudni postupak.

Zbog umiješanosti u korupciju zabranom ulaska u SAD sankcioniran je i bivši glavni tajnik vladajuće bošnjačke Stranka demokratske akcije (SDA) Amir Zukić.