WIKILEAKS

SAD je htio maknuti Milorada Dodika

05.09.2011 u 11:14

Bionic
Reading

Američka administracija bila je spremna poduprijeti smjenu Milorada Dodika s dužnosti predsjednika vlade Republike Srpske zbog njegova opetovanog osporavanja opstanka Bosne i Hercegovine i secesionističkih izjava, otkrivaju diplomatske depeše koje je iz Sarajeva 2007. godine u Washington slao tadašnji američki veleposlanik u BiH Douglas McElhaney

Prenoseći sadržaj depeša što su se pojavile na internetskoj stranici WikiLeaksa, banjolučke Nezavisne novine u ponedjeljak navode da je Dodikovu smjenu predlagao tadašnji visoki predstavnik za BiH Christian Schwarz-Schilling, a dodatni razlog za to bila je i procjena američke diplomacije da Dodikovi postupci dovode u pitanje cjelokupnu politiku što je SAD vodi na Balkanu.

Veleposlanik McElhaney izvijestio je Washington da je Dodiku u četiri oka prenio jasno upozorenje da su njegova pojavljivanja u javnosti s tadašnjim srpskim premijerom Vojislavom Koštunicom i izjave koje daje o statusu Kosova potpuno protivni američkoj politici u regiji.

'Dodik je rekao da je primio i razumio poruku', izvijestio je američki veleposlanik State Department.

Međunarodnu zajednicu, kako otkriva povjerljiva diplomatska prepiska, posebice je iritirala Dodikova retorika, odnosno opetovane prijetnje referendumom o neovisnosti RS, ali i njegova navodna potpora Hrvatima, odnosno zalaganje za treći entitet.

'Schwarz-Schilling je kazao da je cilj poslati jasan signal da je strpljenje međunarodne zajednice s Dodikom pri kraju i da bi ubuduće mogao očekivati energičnije akcije OHR-a, koje možda uključuju  njegovu smjenu ne promijeni li ponašanje', stoji u pisanom izvješću McElahneyja.

'Sklonost alkoholu i teatralnim ispadima'

Za razliku od Dodika, američka diplomacija imala je nešto bolje mišljenje o srpskom članu Predsjedništva BiH Nebojši Radmanoviću, koji je na tu dužnost izabran 2006. godine.

U depešama koje pak opisuje Oslobođenje navodi se da je Radmanović okružen 'neideologiziranim' savjetnicima koji njeguju profesionalan i pragmatičan pristup te su u cijelosti spremni na suradnju s američkim veleposlanstvom. Zabrinutost je ipak izazvao vidni nepotizam jer je Radmanović za glavnog savjetnika postavio Danila Petrovića, koji mu je istodobno zet. Za samog Radmanovića ocijenjeno je pak da on dugoročno vjerojatno ima nakanu dovesti u pitanje poziciju Dodika kao svog stranačkog šefa.

Ista ocjena dana je i za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komišća u odnosu na predsjednika Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Zlatka Lagumdžiju

O Komšićevim savjetnicima u veleposlanstvu SAD-a uopće nisu imali visoko mišljenje, a najgoru ocjenu dobio je Amir Ibrović, predstojnik njegova ureda. Američka je diplomacija tako, uz ostalo, Ibrovića opisala kao 'nestalnu osobu sklonu teatralnim ispadima i alkoholu', informirajući pritom Washington da uz poslove u Predsjedništvu BiH drži i popularni sarajevski bar Tito.

Za savjetnike Harisa Silajdžića navedeno je da je riječ o 'istomišljenicima s prozelitskom zadaćom da monolozima uvjere sugovornike u ispravnost njihovih stajališta'. Najgore ocjene zaslužio je Silajdžićev pravni savjetnik Damir Arnaut, sada veleposlanik u Australiji, koji je opisan kao osoba koja 'potiče najgore Silajdžićeve instinkte'.