SUPRUGA TEŠKO RANJENA

Haiti: Ubijena četvorica osumnjičenih za ubojstvo predsjednika

08.07.2021 u 08:57

Bionic
Reading

Četvorica osumnjičenih ubijena su, a dva uhićena nakon ubojstva haićanskog predsjednika Jovenela Moisea, priopćila je policija u srijedu navečer

Trojica policajaca bila su uhićena, ali su u međuvremenu pušteni, rekao je policijski zapovjednik Leon Charles u televizijskoj emisiji.

Daljnji detalji o potrazi za napadačima nisu objavljeni.

Moise je ubijen u noći na srijedu u napadu na njegovu rezidenciju u blizini glavnoga grada Port-au-Princea.

Skupina neidentificiranih ljudi, od kojih neki govore španjolski i engleski, napala je njegov dom i ustrijelila Moisea. Njegova supruga Martine teško je ranjena u atentatu i prebačena je u bolnicu u Miamiju, rekao je međunarodnim medijima haićanski veleposlanik u SAD-u Bocchit Edmond.

Haićansko veleposlanstvo u Washingtonu opisalo je Moiseovo ubojstvo kao "dobro koordinirani napad visoko obučene i teško naoružane skupine".

Veleposlanstvo je 53-godišnjeg predsjednika, kojeg su kritičari smatrali autokratom, nazvalo "istinskim državnikom ... posvećenim napretku demokratske tranzicije naše zemlje i borbi protiv korupcije". Veleposlanstvo je reklo da je Moise "umro u obrani demokracije".

Lokalni mediji izvijestili su da su se napadači predstavljali kao službenici američke Uprave za borbu protiv droge (DEA). Izvješća o umiješanosti DEA-e bili su "apsolutno lažni", rekao je glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price.

Haiti je godinama u dubokoj političkoj krizi, a prosvjedi protiv Moiseove vladavine paralizirali su zemlju.

Moise je zemljom vladao dekretom otkako njegova administracija nije održala zakonodavne izbore u listopadu 2019. Haiti nije imao parlament od početka novog zakonodavnog razdoblja u siječnju 2020. godine.

Privremeni premijer Claude Joseph ranije je osudio atentat kao "nehumani i barbarski čin" i rekao da sigurnosne snage imaju situaciju pod kontrolom te pozvao Haićane da ostanu mirni. "Demokracija i republika će pobijediti", rekao je.

Predsjednički i parlamentarni izbori u zemlji, kao i ustavni referendum, sada su zakazani za 26. rujna.

Još se ne zna tko će naslijediti Moisea na mjestu predsjednika, niti tko će preuzeti vlast.