'DOBRODOŠLICA ERDOGANU'

Šačica prosvjednika kod Westina: EU, prodala si dušu vragu!

27.04.2016 u 12:35

Bionic
Reading

U povodu boravka predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u Hrvatskoj, Inicijativa Dobrodošli! i Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske CROSOL organizirali su prosvjed pozivajući na skidanje maski i na odbacivanje pristupa kojim 'hrvatske vlasti, primajući ovog diktatora u svoju zemlju pod izlikom gospodarskih investicija, ignoriraju sva kršenja ljudskih prava koja su posljedica Erdoganovih politika'

Inicijativa Dobrodošli! i CROSOL upozoravaju da primajući diktatora Erdogana u svoju zemlju pod izlikom gospodarskih investicija hrvatske vlasti ignoriraju sva kršenja ljudskih prava koja su posljedica njegovih politika. 'Gospodarska korist za Hrvatsku krajnje je sumnjiva i nejasna, no zato su podaci i dokazi o kršenju cijelog niza prava u Turskoj itekako potvrđeni i poznati', navode.

'Ovim apelom Inicijativa Dobrodošli! i CROSOL podsjećaju na posljedice đavoljeg dogovora s Turskom s početka ožujka: tursku vlast optužuje se za ubijanje izbjeglica na granici sa Sirijom; Turska je ilegalno natjerala tisuće izbjeglica da se vrate u Siriju; uvjeti u prihvatilištima i detencijskim centrima za izbjeglice u Turskoj nisu dostojni ni za jedno živo biće, a kamoli osoba kojima treba utočište i sigurno okruženje', pišu u priopćenju.

RTL Autor: RTL


'Među ostalim, EU, pa tako i Hrvatska kao njena članica, ovim ugovorom krše međunarodno pravo, i kroz Ženevsku konvenciju o statusu izbjeglica koja je ključni mehanizam za pomoć ljudima kojima je potrebna zaštita. Turski su državljani kao i pripadnici etničkih skupina koje žive u Turskoj, jedna od najvećih izbjegličkih populacija u svijetu koja traži utočište od kršenja ljudskih prava i ograničavanja slobode izražavanja kao i drugih vrsta sloboda', pišu Inicijativa Dobrodošli! i CROSOL, dodajući da je Turska zemlja u kojoj se aktiviste, akademske i medijske radnike svakodnevno verbalno maltretira, uhićuje zbog podržavanja i objavljivanja sadržaja koji ne ide na ruku službenoj Ankari, kažnjava enormnim novčanim kaznama pod izlikom da iznose klevete vladajućoj stranci i drži ih se u šaci kroz podmićivanje urednika i vlasnika medija što uzrokuje autocenzuru, a neki od slučajeva ubojstava novinara još uvijek nisu istraženi.

'A ako ni to nije dovoljno, ne škodi ponoviti i kako je Turska zemlja u kojoj se sustavno krše radnička prava, prava žena te prava LGBT osoba, zemlja u kojoj još od završetka Prvog svjetskog rata vlada etnički sukob između Turaka i Kurda, zemlja u kojoj se s neistomišljenicima suočava tzv. protuterorističkim akcijama', zaključuju prosvjednici.