SLIJEDI ODBIJENICA?

Saboru stigao zahtjev za skidanje imuniteta Jovanoviću

05.10.2011 u 15:26

Bionic
Reading

Nakon što je u ponedjeljak premijerka Jadranka Kosor kazala da je HDZ podnio tužbu protiv SDP-ovog Željka Jovanovića zbog toga što je tu stranku nazvao zločinačkom organizacijom, Saboru je i službeno stigao zahtjev za skidanje imuniteta tom SDP-ovcu

Zahtjev je, sukladno poslovniku Sabora, stigao u Ured predsjednika Sabora, no do Mandatno-imunitetnog povjerenstva još nije stigao, što nam je u popodnevnim satima potvrdio predsjednik povjerenstva Damir Sesvečan. Naime, oko 13 sati Mandatno-imunitetno povjerenstvo održalo je svoju sjednicu, no na dnevnom redu se zahtjev za skidanje imuniteta Željku Jovanoviću nije našao.

Umjesto toga, MIP je raspravljao o zahtjevu za skidanje imuniteta HDZ-ovom Petru Mlinariću. Protiv njega je privatnu tužbu za klevetu odlučio podignuti vukovarski gradonačelnik Željko Sabo. Gradonačelniku iz SDP-ovih redova zasmetale su riječi koje je Mlinarić izgovorio za saborskom govornicom, kada je pročitao pismo djelatnika gradske uprave koji su se požalili da su bez ikakvog objašnjenja ostali neraspoređeni u novom ustroju gradske uprave. U tom pismu stoji da su bez posla ostali ratni stradalnici ili članovi njihovih obitelji, a da su sistematizaciju pripremali oni kojima je 'gradonačelnik Vukovara zaprijetio otkazom, kupio ih stanom ili zapošljavanjem nekih od članova obitelji'.

'Jedan od neraspoređenih, Vlatko Štimac, kriomice nam je napravio karte u zatvoru s likovima hrvatskih državnika. Leđa su mu bila sva išarana od batina, dok se u isto vrijeme, dan nakon što je odveden u logor, Željko Sabo vratio u Vukovar s majorom JNA i izvezao svoj automobil. Koga su još iz logora časnici JNA dovozili u Vukovar u to vrijeme kada su još po gradu ubijani naši sugrađani', rekao je tada u Saboru Mlinarić

Međutim, MIP je zahtjev Sabe za skidanje imuniteta Mlinariću odbio, i to jer je, kako je pojasnio Sesvečan, praksa MIP-a da se zahtjevi osnovani na privatnoj tužbi za klevetu odbijaju.

Ako je suditi po odluci koja je donesena u slučaju Mlinarića, ista će biti i kada na dnevni red dođe zahtjev za skidanje imuniteta Jovanoviću. Podsjetimo, MIP je u ovom sazivu, među inim, već odbio i zahtjeve ministra branitelja Tomislava Ivića koji je HDSSB-ovog Dinka Burića tužio jer je iznosio optužbe da je ministar lažno promaknut u čin pukovnika HV-a, a čak dva puta odbijen je zahtjev za skidanje imuniteta SDP-ovom Slavku Liniću. Njega je prvi put tužio ravnatelj policije Oliver Grbić, i to zbog toga što je Linić kazao da je 'Grbić bijedna kukavica koja pleše po HDZ-ovim notama', dok je drugi put tužba stigla od ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka kojeg je zaboljelo što ga je Linić u više navrata nazvao 'špijunčinom'.

Svi su ti zahtjevi bili odbijeni pod obrazloženjem da je 'institut imunitetnog prava utvrđen u cilju zaštite digniteta zastupničke dužnosti, a ne u cilju zaštite zastupnika kao pojedinca te da bi vođenje kaznenog postupka, kao i sve radnje koje bi se u svezi s time morale poduzeti, moglo onemogućiti zastupnika u obnašanju njegove redovne zastupničke dužnosti te time utjecati i na rad Hrvatskog sabora'.