bizarna rasprava

Saborski zastupnici upozorili i odahnuli: U zatvorima je previše ljudi, neće biti mjesta za političare

30.01.2020 u 20:37

Bionic
Reading

Saborski zastupnici u četvrtak su u raspravi o izvješću o stanju i radu kaznionica, zatvora i odgojnih zavoda za 2018. godinu upozorili na prenapučenost hrvatskih zatvora, uvjete boravka u njima, ali i uvjete rada pravosudnih policajaca. Tijekom izvještajnog razdoblja u zatvorskom sustava boravilo je ukupno 11352 zatvorenika, a ukupni zatvorski kapacitet iznosio je 3900 mjesta. Od ukupnog broja osoba kojima je tijekom 2018. godine oduzeta sloboda, kaznu zatvora izdržavalo je 4119 zatvorenika, što predstavlja pad za jedan posto u odnosu 2017. godinu, izvijestio je državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Juro Martinović.

Podaci pokazuju i na značajno povećanje broja stranih državljana u zatvorskom sustavu od gotovo 73 posto u odnosu na godinu prije. "To je najvećim dijelom uvjetovano migrantskom krizom", kazao je Martinović.

Vesna Pusić (GLAS) rekla je da same brojke iz izvješća ukazuju na prenapučenost zatvora, posebice istražnih. Prema podacima, bilo je tri zatvorenika na jedno mjesto, ustvrdila je.

Antu Babića (HDZ) zanimalo je je li istina, a što navodi pučka pravobraniteljica u svom izvješću, da pojedini zatvorenici nemaju zdravstvenu zaštitu, a nepismeni ne mogu ostvariti pravo na zaštitu jer ne mogu napisati molbe.

"Na pojedinačnoj razini može se dogoditi nekakav propust, ali na pojavnoj razini toga nema. Što se tiče zdravstvene zaštite, tvrdim odgovorno da zatvorenici konzumiraju više liječničke preglede nego neka skupina izvan zatvorskog sustava", odgovorio je Martinović.

Stjepan Čuraj (HNS) smatra da bi elektroničke narukvice mogle doprinijeti smanjenju prenapučenosti a predlaže i anketiranje zaposlenika i zatvorenika o uvjetima u zatvorima.

Mostov Miro Bulj podsjetio je na slučaj smrti Kristiana Vukasovića u splitskom zatvoru te upitao zašto nitko nije odgovarao. "Ukoliko policija, državno odvjetništvo, nadležna tijela nađu propust - sigurno će netko odgovarati", istaknuo je Martinović. 

Zastupnici su upozorili i na nepopunjenost radnih mjesta u zatvorskom sustavu, u sustavu je 2018. godine radilo nešto više od 2600 osoba a ukupno bilo sistematizirano 3558 radnih mjesta.

Nenad Stazić (SDP) ocijenio je kako izvješće pokazuje da je standard u zatvorima vrlo visok, da zatvorenici imaju tri obroka dnevno što si mnogi obični građani ne mogu priuštiti, da imaju medicinsku skrb, sportske i kulturne aktivnosti . "To je i donekle razumljivo kada je tamo Ivo Sanader, bivši predsjednik HDZ-a i bivši premijer", zaključio je Stazić i dodao kako se može očekivati i novi priljev s obzirom, kako je rekao, na sve afere ministara oko imovine.