OPORBA NAPADA

Sabor treba određivati plaće sudaca, a ne Vlada

26.03.2009 u 13:46

Bionic
Reading

Saborska većina podržala je danas zakonski prijedlog po kojemu bi osnovicu za obračun plaća sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika ubuduće posebnom odlukom određivala Vlada, dok se oporba tome protivi, ocijenivši da bi plaće sudaca i nadalje trebale ostati u djelokrugu Sabora, a ne Vlade

Josip Leko je u ime Kluba SDP-a nedopustivom ocijenio namjeru da se Sabor u korist Vlade odrekne svoje nadležnosti da odlučuje o novcu poreznih obveznika. 'Jačanjem takve prakse mi dopuštamo Vladi da određuje ono što su nam povjerili građani Ustavom', poručio je.

'Vlada je najodgovornija za ovu kriznu situaciju i to je jedan od razloga da ne treba prihvatiti da Vlada, shodno svojim potrebama ekonomske politike, određuje plaće pravosudnim dužnosnicima', dodao je Leko. Da je Vlada najodgovornija za krizu smatra i Damir Kajin (IDS), uvjeren da bi sve bilo drugačije, pa tako i da ne bi bilo potrebe za smanjenjem plaća, da je Vlada još lani priznala krizu i recesiju te pravodobno reagirala. 'Neka odgovornost snose oni koji su zemlju i doveli u bananu', poručio je Kajin.

Kao i Leko, i Zlatko Horvat (HNS) ističe kako se ne protivi da u vremenima krize i recesije i pravosudni dužnosnici trebaju dijeliti sudbinu društva, ali i upozorava da bi smanjenje sudačkih plaća više štetilo, nego koristilo državi. Horvat kaže kako će ta mjera dovesti do negativne selekcije stručnih sudačkih kadrova, a time i do nezadovoljstva sudaca i javnosti, odnosno lanca negativnih posljedica. Također drži kako se Vladi ne smije dopustiti da preuzima ovlasti Sabora.

HDZ-ovci su u raspravi odbacili oporbene kritike da se Vlada želi miješati u ovlasti Sabora, ističući da zakon o kojemu se raspravlja donosi Sabor, na prijedlog Vlade. Goran Marić (HDZ) istaknuo je da je i sama sudačka struka prihvatila snositi teret krize, a isto se, rekao je, očekuje i od odvjetnika, posebno što se tiče smanjenja 'enormno visokih odvjetničkih tarifa'.

'Elitna sudačka struka to je prihvatila dostojanstveno, s visokom razinom svijesti dala je do znanja da nisu izolirani dio društva i da će snositi teret koji je nametnula svjetska financijska kriza', rekao je Marić. Naglasio je kako globalni ekonomski pokazatelji upućuju da je aktualno razdoblje možda i najkriznije do sada, da to vrijeme zahtjeva i nepopularne mjere, uvjeren da će Vlada, čim to ekonomska situacija dopusti, naći načina kako povećati osnovice za obračun plaća.