pitanje sigurnosti

Sabor: Stradavanje djece u prometu svesti na nulu

26.09.2019 u 13:41

Bionic
Reading

Na tematskoj sjednici saborskog Odbora za obitelj, mlade i sport o zaštiti prava djece u prometu u četvrtak je istaknuto kako smrtno stradavanje djece u prometu treba svesti na nulu te da se može još puno učiniti na podizanju razine njihove sigurnosti

Skup je održan na inicijativu Ureda pravobranitelja za djecu. Zamjenica pravobraniteljice Maja Gabelica Šupljika upozorila je kako je od početka godine u prometu smrtno stradalo devetero djece kod kojih je najmlađe u dobi od tri godine, a najstarije 17 te da najviše djece stradava upravo u cestovnom prometu.

Pitanje sigurnosti prometa na cestama je paneuropski problem, istaknula je. Posljednjih desetljeća stanje se značajno poboljšalo, ali je napredak u smanjenju smrtnog stradavanja u prometu u posljednjih nekoliko godina zaustavljen.

Upozorila je kako u Europskoj uniji tjedno u prometu smrtno stradava oko 500 osoba što je jednako pogibiji svih putnika u padu dvaju putničkih zrakoplova i nad time bismo se trebali zamisliti.

Promjene u prometu su velike i brze, pojavljuju se nova prometala, primjerice električni romobili, navela je upozorivši prate li to propisi i prometna infrastruktura.

Upozorila je na nedovoljnu uporabu kacige pri vožnji biciklom te naglasila kako osposobljavanje za siguran promet treba započeti još u osnovnoj školi.

Voditelj MUP-ove Službe za sigurnost cestovnog prometa Josip Mataija podsjetio je na primjenu novog strožeg Zakona o sigurnosti prometa na cestama, rekavši da je u prvih osam mjeseci ove godine 48 osoba poginulih manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Manje je za petinu stradalih s teškim tjelesnim ozljedama, a za 10 posto smanjen je broj stradalih sa lakšim tjelesnim ozljedama, dodao je.

Najviše djece stradalo je kao pješaci, a velik je problem i stradavanje djece putnika u individualnom prijevozu, jer se ne prevoze na ispravan način, upozorio je.

Najavio je provođenje preventivnih aktivnosti u školama, ali i represivnih prema prekršiteljima.

Predsjednik Odbora za pomorstvo, promet i infrastrukturu Pero Ćosić rekao je kako je potrebno unaprijediti prijevoz djece u slabo naseljenim područjima te dodao kako se stalno radi na poboljšanju cestovne infrastrukture, željezničko-cestovnih prijelaza, te se uvode sigurniji autobusi i biciklistički promet.

Inicijativa pravobraniteljice za djecu proizašla je iz ranijih aktivnosti koje su ukazale na potrebu ulaganja dodatnih napora kako bi se poboljšalo stanje sigurnosti djece u prometu u svim segmentima, osobito u zaštiti djece kao putnika, pješaka i biciklista, te kako bi se unaprijedila dostupnost i sigurnost organiziranog prijevoza djece.

Potrebno je ulagati i u poboljšanja i stvaranje sigurne cestovne infrastrukture te širiti sveobuhvatne preventivne aktivnosti usmjerene na sudjelovanje djece u prometu kao posebno osjetljive skupine.

Početak nove školske godine ujedno je i prilika da se podsjeti na ranjivost djece u prometu i naglasi potreba njihove zaštite, s ciljem definiranja daljnjih mogućnosti i poduzimanja mjera za izgradnju cjelovitog sustava zaštite prava i interesa djece te za sprječavanje štetnih djelovanja koja ugrožavaju njihova prava i interese, rečeno je na skupu.