stanje sudbene vlasti

Sabor prihvatio Sessino izvješće

04.12.2020 u 14:30

Bionic
Reading

Hrvatski sabor u petak je prihvatio nekoliko izvješća, među kojima i izvješće predsjednika Vrhovnog suda Đure Sesse o stanju sudbene vlasti u 2019. godini

Sessa je u Saboru rekao da broj neriješenih sudskih predmeta lagano pada, ažurnost sudova je zadovoljavajuća, a stanje nije katastrofalno kako se nastoji prikazati.

U prošloj godini zaprimljeno je 1.289.716 predmeta, rješavano ih je oko 1.700.000, riješeno 1.215.959, a neriješeno 471.348 predmeta.

Sessa je izvijestio da Hrvatska ima 66 sudova i 1712 sudaca, a na sudovima je zaposleno 6593 djelatnika. Bilježi se trend smanjenja broja sudova i sudaca.

Proračun sudstva u prošloj je godini iznosio 1,3 milijarde kuna i bio je nešto veći nego godinu prije. Najveći dio proračuna (oko 80 posto) odlazi na plaće zaposlenika.

Sessa je upozorio kako sudovima treba više radnog prostora, a najteže je stanje sa sudom u Sesvetama, za koji treba izgraditi novu zgradu.

Sabor je prihvatio i više izvješća o revizijama koje mu je podnio Državni ured za reviziju.

Jandroković Grmoji: Nije Vas tužio premijer, nego Ranko Ostojić

Pred njim je prisegnuo zastupnik Davor Nađi koji će mijenjati Darija Zurovca (Fokus), koji je svoj mandat stavio u mirovanje.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković opetovano je pozvao klubove da se dogovore kako bi se donijela konačna odluka oko imuniteta Nikole Grmoje (Most), kojega je za klevetu još 2016. tužio bivši SDP-ov ministar Ranko Ostojić zbog izjave da ima indicije kako je Božu Petrova nakon parlamentarnih izbora protuzakonito obrađivao PNUSKOK.

Jandroković je to učinio nakon što ga je Grmoja podsjetio na obećanje staro više od mjesec dana da će se klubovi konzultirati oko njegova zahtjeva da mu se skine imunitet „kako bi ga premjer Andrej Plenković mogao tužiti zbog teških optužbi koje je iznio oko muljaža u našim veleposlanstvima“.

Molim da se to riješi i da mi se skine imunitet, pozvao je Grmoja na što ga je Jandroković podsjetio da ga nije tužio Plenković, nego Ostojić.

Premijer ima pametnijeg posla, uzvratio mu je Jandroković, pa zamolio klubove da se dogovore i da se donese odluka oko skidanja imuniteta Grmoji.