uskoro ustavna stanka

Sabor odrađuje posljednji radni tjedan ove godine, evo čime će se baviti u srijedu

10.12.2019 u 16:30

Bionic
Reading

Hrvatski sabor u srijedu će raspraviti Konačni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o sudovima za mladež kojim se planira uvesti nova postupovna jamstva za maloljetnike koji su osumnjičenici ili optuženici u kaznenim postupcima čime se ojačava njihov procesni položaj i sudjelovanje u postupku.

Predloženim izmjenama i dopunama osigurat će se transponiranje odredbi Direktive EU i usklađivanje nacionalnog zakonodavstva, navodi se u obrazloženju zakonskog prijedloga.

Njima će se uvesti nova postupovna jamstva za maloljetnike koji su osumnjičenici ili optuženici u kaznenim postupcima i time će se ojačati njihov procesni položaj kao i njihovo sudjelovanje u postupku, smatraju predlagatelji.

Direktivom se utvrđuju postupovna jamstva kojima će se osigurati da djeca odnosno osobe mlađe od 18 godina, kada su osumnjičenici ili optuženici u kaznenom postupku mogu razumjeti i pratiti taj postupak, ostvarivati pravo na pošteno suđenje, spriječiti djecu da ponove kazneno djelo te potaknuti njihova društvena integracija.

Iako je maloljetničko kazneno zakonodavstvo Hrvatske već u velikoj mjeri usklađeno s odredbama te Direktive, ipak je bilo potrebno učiniti određene izmjene i dopune u odnosu na procesni položaj maloljetnika, drže predlagatelji.

Navode kako će se predloženim izmjenama i dopunama Zakona o sudovima za mladež uskladiti s recentnim izmjenama Zakona o kaznenom postupku (ZKP).  

Također kažu da će ukloniti dvojbe koje su se pojavile u praksi, jasnim propisivanjem kako se odredbe o policijskom ispitivanju osumnjičenika, kao radnji s dokaznom snagom, primjenjuju i u postupku prema maloljetniku.

Predlagatelji ističu kako su predložene izmjene i dopune rezultat potreba na koje je ukazala praksa, a njima će se otkloniti uočeni nedostatci i dvojbe koje proizlaze iz zakonskog teksta te se izvršiti usklađivanje s mjerodavnim nacionalnim pravom.

Četvrtim izmjenama i dopunama ZSM otklanjaju se nedostaci i dvojbe koje proizlaze iz zakonskog teksta uočenih njegovom primjenom u praksi.

Sjednica počinje u 9,30 sati.