DNEVNI RED

Sabor će konačno izglasati ustavne suce i povjerenstvo za Agrokor?

11.10.2017 u 07:46

Bionic
Reading

Sabor bi danas trebao riješiti točke koje su zbog prijepora dviju najvećih stranaka nekoliko puta bile odgođene

Nakon političkog dogovora HDZ-a i SDP-a oko redoslijeda i načina glasovanja o istražnom povjerenstvu za Agrokor i o ustavnim sucima, Hrvatski bi sabor u srijedu konačno trebao glasovati o te dvije točke koje su u više navrata, zbog uzajamnog nepovjerenja dviju najvećih stranaka, bile prolongirane.

 

Istražno povjerenstvo

Prema dogovoru koji su u utorak objavili čelnici zastupničkih klubova SDP-a i HDZ-a Arsen Bauk i Branko Bačić, prvo bi se trebalo glasovati o povjerenstvu koje bi s radom počelo 30. listopada i izboru članova povjerenstva, potom bi trebalo pomaknuti datum stupanja na snagu izbora sudaca Ustavnog suda s obzirom na to da se u postojećoj odluci navodi datum 21. srpnja.

Bauk smatra da se povjerenstvo treba više baviti aktualnijim događajima, a ne stvarima iz daleke prošlosti. 'Ono što se događalo 2017. utvrdit će se. Zbog PR-a sve može otići u krivom smjeru, ali ovo je velika politička prilika i SDP-u i HDZ-u da pokažu da Sabor nije 'besmisleni politički cirkus', dodao je.

  • +4
Članovi Povjerenstva za Agrokor Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Branko Bačić smatra kako treba krenuti od trenutka nastajanja koncerna Agrokor te da treba utvrditi je li bilo propusta i vlada i HNB-a i regulatornih agencija.

Bačić nije iznenađen izvješćem za Agrokor. 'Možda je malo gore nego što smo očekivali, no svejedno ovo izvješće pokazuje s kakvim je problemima bilo suočeno hrvatsko gospodarstvo početkom godine', kazao je.

Ustavni suci

Novim amandmanom definirali bi se da suci Ustavnog suda stupaju na dužnost dan nakon donošenja odluke u Saboru i potom bi se poimenično trebalo glasovati o svakom od tri kandidata za ustavne suce posebno - Miroslavu Šeparoviću, Mati Arloviću i Goranu Selancu.

Zastupnici bi potom trebali raspraviti i prijedlog Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.