MINISTARSTVO DALO ZELENO SVJETLO

Sa 9.000 potpisa Dubrovčani izlaze na referendum!

27.03.2013 u 10:33

Bionic
Reading

Dubrovčani će u roku od otprilike 20 do 70 dana izaći na referendum zbog projekta koji se planira graditi na brdu Srđ iznad grada - potvrdio je tportalu ministar uprave Arsen Bauk

Ministar Arsen Bauk je kratko potvrdio informaciju da je skupljeno dovoljno ispravnih potpisa za održavanje referenduma u Dubrovniku te nas uputio na dokument Ministarstva uprave kojim je donesena odluka da se referendum mora provesti: 'Na temelju članka 24. stavka 5. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi Ministarstvo uprave dana 27. ožujka 2013. godine donijelo je Odluku kojom se utvrđuje ispravnim Prijedlog za raspisivanje referenduma od 20. veljače 2013. godine, dostavljen od Gradskog vijeća Grada Dubrovnika, u kojem je sadržano sljedeće referendumsko pitanje: Jeste li za usvajanje urbanističkog plana uređenja kojim se, uz izgradnju igrališta za golf, dozvoljava i izgradnja smještajnih kapaciteta s ležajevima (vila, hotela i apartmana) na platou brda Srđ?'

Kako doznajemo, prebrojano je 1.700 neispravnih potpisa za referendum i 9.085 ispravnih. Zakonska granica za provođenje referenduma bila je 8.000 potpisa.

Prijedlog za raspisivanjem referenduma sa svim potpisima stigao je u Ministarstvo uprave 25. veljače. Potpisi su prikupljani od 1. do 15. veljače. Zakonsku usklađenost sa zahtjevom za provođenje referenduma potvrdilo je i Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja.

Aktualno Gradsko vijeće u Dubrovniku ima 30 dana za raspisivanje referenduma. Kako se ono raspušta oko 16. travnja, postoji mogućnost da referendum raspiše i novo vijeće koje će biti izabrano na lokalnim izborima 19. svibnja. Moraju ga raspisati za naredni mjesec, tako da, prema našoj računici, Dubrovčani neće čekati duže od 70-ak dana na 'festival demokracije' i jedinstven primjer kako građani jednog grada mogu uzeti stvar u svoje ruke i odlučivati o njegovom napretku... Ili nazadovanju. To je uvijek stvar osobne percepcije pojedinca.