LJUBLJANSKI GRADONAČELNIK:

'S Todorićem sam 2001. pregovarao o prodaji Konzuma Mercatoru'

29.06.2014 u 15:12

Bionic
Reading

Ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković, predsjednik stranke Pozitivna Slovenija, gostovao je u emisiji Nedjeljom u 2 HRT-a. Govoreći o skorim parlamentarnim izborima u Sloveniji, rekao je kako u rujnu očekuje formiranje nove vlade

Na izbore njegova stranka ide samostalno kako bi građanima dali mogućnost da izaberu onoga koga žele. Ljudima je bitno vratiti vjeru da država može ići naprijed i da nam može biti bolje.


Iznoseći svoju viziju budućnosti Slovenije rekao je kako je u Europi propao komunizam, ali propada i kapitalizam. Moramo pronaći neki novi model u kojem bi se razvijali. Rješenje je u poziciji gdje će se smanjiti razlike između sve bogatijih i sve siromašnijih. Potrebno je da se nađu socijalisti i filozofi da bi ga iznašli. Problem vidi u tome što Slovenija, kao i druge manje zemlje u Europi, ima kvalitetnu radnu snagu, dobro školstvo, dobro zdravstvo, a nisu među najrazvijenijima.

Na pitanje o outsourcingu rekao je kako je u tom slučaju u prvom planu profit privatnika, a na kvaliteti obavljenog posla ne bi se ništa dobilo.

Na pitanje smatra li se bogatim čovjekom, Janković je rekao da je, ali po onome što živi kako želi.

Janković je bio predsjednik uprave Mercatora. Za vrijeme njegova upravljanja Mercator je postao jedan od najvećih poduzeća u Sloveniji te zaposlio osam tisuća novih ljudi. Janković je govorio o tome kako je 2004. postojala ideja i pregovori o tome da Mercator kupi Konzum, a kad je to propalo onda zbog toga što je Todorić postavio previsoku cijenu, da se udruže.

'Todorić, Mišković i ja smo 2004. razgovarali o tome da bismo udružili tri firme. Bila su dva problema, glavni je bio što su oni bili privatni vlasnici, a ja, kako su rekli, socijalistički direktor koji može biti smijenjen svakoga dana, a tako je i ispalo. Da se mene pita, ja bih išao na udruživanje tih dviju firma', rekao je Janković.