KRIVOTVORINE

S putovnicom Udruženja Roma prošli Europu

19.04.2009 u 20:09

Bionic
Reading

Putovnica Trećeg Reicha ili putovnica Međunarodnog udruženja Roma koja je, da bi sve bilo gore, prošla nekoliko zemalja prije nego što je oduzeta – samo su neki od primjera što se sve podvaljuje graničnim policajcima diljem Europe

Ni naši krivotvoritelji nisu manje domišljati, a forenzičari pamte slučaj krivotvoritelja koji je razrezao originalnu novčanicu eura na pola pa na svaku od polovica nalijepio krivotvoren dio i tako dobio dvostruku vrijednost, ali i kaznenu prijavu, prenosi Večernji list.

Jedan je nadopisao dvije ništice na novčanicu od jednog američkog dolara pa je pokušao 'utopiti'. Ima onih koji se drznu predati putovnicu nepostojeće zemlje na graničnom prijelazu. Forenzičarima je dostavljena i novčanica koju su izradila djeca kopirajući originalnu novčanicu s obje strane, pa slijepila dva komada papira.

Vještačili su i Ledov štapić na koji je gorljivi igrač nagradne igre ugravirao slovo koje mu je nedostajalo da bi osvojio nagradu. Takvim bizarnim, ali i ozbiljnim slučajevima bavi se Odsjek vještačenja novčanica, dokumenata i rukopisa pri hrvatskom Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić u Zagrebu, popularni 'hrvatski CSI'.

U posljednje vrijeme na analizu sve češće dobivaju lažne kreditne kartice. Kriminalci uz pomoć tzv. skimmera, aparata koji se može kupiti i na internetu, stavljaju zapis s magnetske vrpce originalne kartice na lažnu karticu koja i ne mora izgledati kao prava – može biti bez ikakve oznake. Idealna je za podizanje novca na bankomatu.

Skrivena mikrokamera i lažna tipkovnica na bankomatu također su jedan od načina za podizanje tuđeg novca. Vještaci koji se bave krivotvorenjem stručnjaci su školovani u inozemstvu gdje neki predaju na fakultetima, istaknuo je načelnik Centra Gordan Mršić. Raspolažu sofisticiranom opremom poput videospektralnog komparatora za uspoređivanje npr. lažnog i originalna pečata te stereomikroskopom. U impresivnoj arhivi Centra krivotvorine su svih vrsta – novčanica, kovanica, putovnica, osobnih iskaznica, rodnih listova, kreditnih kartica...

Euri se najčešće krivotvore i većinom su dobre kvalitete. Kune se, kažu u Centru, izrađuju većinom u kućnoj radinosti. Otkrivanje lažne novčanice zahtijeva pomno proučavanje načina imitiranja zaštitnih elemenata, vodenog znaka, zaštitne niti, vlakanaca. Krivotvorina se tako brzo otkrije.

Pravi je problem u tome što se sumnjive novčanice prepoznaju tek kad stignu u banku. U Europskoj je uniji trenutačno u optjecaju nekoliko milijuna lažnih kovanica – najčešće od dva eura koje odaju masa, promjer, magnetna svojstva, vijenac i sl.

Nešto što bi se moglo nazvati 'savršenom krivotvorinom' američki je dolar – tzv. superdolar.

Gotovo ih je nemoguće otkriti, a kvalitetom spadaju u kategoriju vrlo dobrih – opasnih krivotvorina. Imitirani su svi zaštitni elementi, no imaju – tiskarske pogreške.