kadrovska rješenja

S Milanovićem stižu i smjene na Pantovčaku, evo tko bi mogao pakirati kofere, a koga bi novi predsjednik mogao dovesti

06.01.2020 u 13:41

Bionic
Reading

S izborom novog predsjednika, na Pantovčak ne dolazi samo jedan novi čovjek. Za očekivati je veću smjenu ljudi u Uredu predsjednika, a prvi kojima će se zahvaliti bit će razni savjetnici

Već krajem veljače Zoran Milanović trebao bi zasjesti u predsjedničku fotelju na Pantovčaku. Plaća će mu kao predsjedniku biti oko 24 tisuće kuna, a upravljat će i s gotovo 40 milijuna kuna, koliko iznosi proračun Ureda za 2020.

Dolaskom Milanovića na Pantovčak gotovo je sigurno da će se od njega oprostiti neki od savjetnika aktualne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Vrlo je vjerojatno da Milanović na Pantovčaku neće zadržati Anamariju Kirinić, aktualnu predstojnicu Ureda predsjednice. Kirinić je jedna od najbližih suradnica Grabar-Kitarović, a odlaskom s Pantovčaka vrlo vjerojatno će se vratiti u sustav, s obzirom da je prije toga bila zaposlena u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Među onima koji će se najvjerojatnije vratit u sustav su i Natalija Hmelina i Ivana Crnić. Hmelina koja je trenutno na funkciji pročelnice kabineta predsjednice na tu je funkciju stigla iz Ureda za protokol Sabora, dok je Crnić na mjesto glasnogovornice predsjednice stigla iz Ministarstva vanjskih poslova.

S Pantovčaka će zasigurno otići i Mirjana Hrga, savjetnica za strateške politike i odnose sa Saborom i Vladom, ali i Sebastian Rogač, savjetnik za vanjske i europske poslove.

Očekuje se i odlazak Zrinka Petenera, savjetnika za obranu i nacionalnu sigurnost, Marka Primorca koji je aktualni savjetnik za gospodarstvo te Renate Margetić Urlić, savjetnice koja je ostala zapažena u kampanji kada je tražila prekid debate na RTL-u.

Svi oni su dužnosnici te će po odlasku s Pantovčaka imati pravo na naknadu plaće, i to gotovo svi šest mjeseci punu plaću, a šest mjeseci pola plaće. Iznimka je Zrinko Petener koji je na dužnosti manje od godinu dana pa će mu naknada biti tri mjeseca puna plaća, a tri mjeseca pola plaće.

Na Pantovčaku, ali na nekim drugim pozicijama, mogli bi ostati Vladimir Lončarević, aktualni savjetnik za analitiku i unutarnju politiku koji na Pantovčaku radi još od 1999. slično je i s glavnom tajnicom Ureda Mirjam Katulić koja je na tu funkciju imenovana još 2010. Na Pantovčaku će se vjerojatno zadržati i šefica protokola Tina Tödtling, koja ima više od deset godina staža u Uredu.

  • +36
Novi hrvatski predsjednik, Zoran Milanović, održao govor Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Većinu savjetnika Milanović će zamjeniti svojim ljudima. Iz njegovog stožera još nema informacija tko bi sve mogao otići u Ured predsjednika, no ime koje se najčešće spominje je Nikola Jelić, glasnogovornik stožera i bivši glasnogovornik Milanovićeve Vlade.

U spekulacijama se spominju i ime Orsata Miljenića, saborskog zastupnika i šefa Milanovićeve kampanje za kojeg se pretpostavlja da bi mogao postati predstojnik Ureda.  U križaljkama se spominje i ime saborskog zastupnika Joška Klisovića, no s obzirom da je s Milanovićem u kumskoj povezanosti, pitanje je hoće li doista završiti na Pantovčaku.