MINISTRICA ŽALAC

'S 2,5 milijardi eura vratit ćemo Slavoniji dostojanstvo'

07.02.2017 u 10:31

Bionic
Reading

Pokrenut je Projekt Slavonija, Baranja i zapadni Srijem, kojemu je cilj isključivo za područje pet slavonskih županija iz fondova EU-a osigurati 2,5 milijardi eura, odnosno 18,75 milijardi kuna. Kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija te Program ruralnog razvoja dosad je ugovoreno oko 2,3 posto sredstava, odnosno više od 420 milijuna kuna

'Tim velikim projektom želimo vratiti ljude na područje Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema, omogućiti im nova radna mjesta te pokrenuti rast i razvoj gospodarstva. Zaustavit ćemo negativan demografski trend koji je već dugo prisutan u istočnoj Hrvatskoj i vratiti dostojanstvo nekadašnjoj žitnici Hrvatske', poručila je ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijela Žalac, napominjući kako provedba projekta uključuje nekoliko novih mjera, a najvažnija je ta da će prednost u sufinanciranju putem izravnih dodjela, kao i dodatne bodove prilikom odabira za dodjelu bespovratnih sredstava, imati projekti s područja manje razvijenih županija.

459993,455049,456922,383749

Novac bi se uložio u poduzetništvo, poljoprivredu, obrazovanje, zdravstvo, istraživanje i razvoj, vodoopskrbu i odvodnju te kulturnu i prirodnu baštinu, ali i sektor prometa, unutarnje plovne putove te energetiku u okviru postojećih operativnih programa te Programa ruralnog razvoja za financijsko razdoblje 2014. - 2020.

Očekuje se i izrada novog modela indeksa razvijenosti, mape siromaštva te indeksa višestruke deprivacije

U Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU-a smatraju kako je uvođenjem ovoga projekta omogućen usmjereniji pristup korištenju sredstava fondova EU-a za područje slavonskih županija, a time i veća apsorpcija europskog novca, što će doprinijeti znatnom jačanju kapaciteta dionika na razini lokalne i područne samouprave za pripremu i provedbu projekata. Jedan od najvažnijih ciljeva je, poručuju iz ovoga ministarstva, stvaranje preduvjeta za uvođenje posebnog regionalnog operativnog programa za područje Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema u sljedećem financijskom razdoblju EU-a od 2021. do 2027. Zbog učinkovitijeg korištenja europskog novca u okviru Projekta Slavonija, Baranja i zapadni Srijem očekuje se i provedba mjera poput izrade novog modela indeksa razvijenosti, mape siromaštva, ali i indeksa višestruke deprivacije te izrade analitičke podloge za redefiniranje statističkih regija.