regija belgorod

Pao ruski avion s ukrajinskim zarobljenicima, general: Oboren je s tri rakete

24.01.2024 u 10:38

Bionic
Reading

Ruski vojni transportni avion Iljušin Il-76 srušio se u srijedu blizu ukrajinske granice, a državna novinska agencija RIA prenijela je priopćenje ministarstva obrane da je prevozio 65 ukrajinskih ratnih zarobljenika koji su trebali biti razmijenjeni za ruske zarobljenike

U avionu su bile 74 osobe, uključujući šest članova posade i tri stražara kada se srušio, RIA je citirala ministarstvo obrane. Nije bilo informacija o uzroku pada. Andrej Kartapolov, zastupnik u ruskom parlamentu i umirovljeni general, rekao je tijekom sjednice parlamenta da su avion oborile tri rakete. Nije naveo izvor svojih informacija.

Reuters nije mogao odmah provjeriti detalje tko je bio u avionu, ali Rusija i Ukrajina redovito razmjenjuju ratne zarobljenike. Ukrajinsko ministarstvo obrane i zračne snage nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentarom. Video snimka koju je na Telegramu objavila Baza, kanal povezan s ruskim sigurnosnim službama, a potvrdio Reuters, prikazuje veliki avion kako pada u blizini sela Jablonovo u regiji Belgorod i nakon eksplozije pretvara se u golemu vatrenu kuglu.

Ruski Iljušin Il-76 kakav se srušio u pokrajini Belgorod Izvor: Profimedia / Autor: - / Sputnik / Profimedia

Lokalni guverner Vjačeslav Gladkov rekao je da se "incident" dogodio u okrugu Koročanski, sjeveroistočno od grada Belgoroda, te da su istražitelji i djelatnici hitne pomoći na terenu. Il-76 je vojni transportni avion dizajniran za zračni prijevoz vojnika, tereta, vojne opreme i oružja. Obično ima pet članova posade, a može prevesti do 90 putnika. Kremlj je u odgovoru na pitanje novinara rekao da ispituje situaciju.

Regija Belgorod, koja graniči s Ukrajinom, bila je pod čestim napadima Ukrajine posljednjih mjeseci, uključujući prosinački raketni napad u kojem je poginulo 25 ljudi. Video snimka podijeljena na društvenim mrežama prikazuje kako avion skreće prema dolje prije nego što se srušio.