tenkovi t-34

Ruska divizija nabavila 30 legendarnih tenkovskih oldtajmera za potrebe filma i parada

01.02.2019 u 22:36

Bionic
Reading

Ruska 4. gardijska tenkovska divizija, tzv. Kantemirovska, formirala je posebni oklopni bataljun koji će činiti 30 legendarnih tenkova tipa T-34 što će sudjelovati u rekonstrukcijama bitaka i snimanju spektakularnih povijesnih filmova iz vremena Drugog svjetskog rata

Kako navodi ruski portal Vzgljad, tenkovi su nabavljeni u savršenom stanju iz Laosa, čija ih je vojska donedavno koristila u sklopu svojih oklopnih snaga.

Zapovjedništvo 4. gardijske tenkovske divizije ističe kako je postrojba obavila sve pripreme za prihvat 30 tenkova te da je osnovana grupa specijalista koji će upravljati tim legendarnim oklopnjacima. Pored toga, oformljen je posebni remontni zavod za njihovo održavanje, dok će posade proći dodatnu preobuku za taj tip tenka.

Legendarni tenkovi stigli su u Vladivostok prije dva tjedna iz Laosa u sklopu vojno-tehničkog sporazuma s Ruskom Federacijom.

Za filmove i paradu

Osnovna namjena novoformiranog tenkovskog bataljuna bit će sudjelovanje u planiranim rekonstrukcijama bitaka i snimanju spektakularnih povijesnih filmova iz vremena Drugog svjetskog rata.

Pored toga, tenkovski bataljun će sudjelovati na velikoj svibanjskoj vojnoj paradi povodom Dana pobjede.

  • +7
Tenk T-34 Izvor: Profimedia / Autor: N. N.

T-34 je srednji tenk sovjetske proizvodnje iz Drugog svjetskog rata koji je mnogo puta istican kao najbolji i najutjecajniji tenk iz tog razdoblja.

Prvi primjerci izašli su s proizvodne trake tvornice HKBM 1937. godine te je tijekom Drugog svjetskog rata činio temelj sovjetskih oklopnih snaga.

Imale su ga brojne vojske, a zbog svoje rasprostranjenosti bio je korišten u bojne svrhe sve do kasnih 90-ih godina prošlog stoljeća.

Mamac za NATO-ve avione

Taj tip tenka učestalo se koristio tijekom rata u Bosni i Hercegovini. U svibnju 1995. godine bosanski Srbi napali su njime posadu UNPROFOR-a sastavljenu od pripadnika 21. pukovnije britanskih Kraljevskih inženjeraca te su tom prilikom ozlijeđeni brojni pripadnici mirovnih snaga.

Tijekom rata na Kosovu, vojska tadašnje SR Jugoslavije koristila je T-34 kao mamce za ratno zrakoplovstvo NATO-a.