kremlj prelomio

Rusija uvodi stroge zdravstvene propusnice, covid utječe na cjelokupnu demografiju

12.11.2021 u 22:13

Bionic
Reading

Ruska vlada je predložila u petak izmjene zakona koje bi omogućile uvođenje strogih zdravstvenih propusnica u zemlji u kojoj još uvijek bijesni pandemija covida-19 i priznala je visoku smrtnost od virusa.

Prema tim prijedlozima, bit će potrebno "pokazati dokaz o cijepljenju, ozdravljenju nakon zaraze covidom ili kontraindikaciju za cijepljenje za pristup mjestima većih okupljanja, prostorima kulturnih manifestacija, restoranima ili trgovinama".

Vlada koja je objavila te mjere na svojoj stranici precizira da "zdravstvena propusnica neće biti potrebna za odlazak u apoteku, supermarket ili mjesta koja prodaju osnovne namirnice".

Iako te izmjene mora odobriti parlament, vlada navodi da bi one morale stupiti na snagu prije 1. lipnja 2022.

Drugim nizom izmjena predviđa se uvođenje obvezne zdravstvene propusnice za putovanja vlakom ili zrakoplovom u Rusiju.

Potpredsjednica ruske vlade za zdravstvo Tatiana Golikova, precizirala je da bi ta mjera trebala stupiti na snagu prije 1. veljače 2022. 

Od ljeta Rusija se suočava s rastom broja slučajeva koronavirusa, slabim poštivanjem mjera i ograničenom reakcijom vlasti koje odbijaju svaku drastičnu mjeru.  

Jedna od zemalja najteže pogođenih pandemijom, Rusija ima više od 250.000 umrlih koji su bili zaraženi koronavirusom. Ali statistička agencija Rosstat je krajem rujna objavila podatak o blizu 450.000 umrlih. 

U petak je potpredsjednica Golikova rekla na jednom sastanku da tolika smrtnost "ne uzrokuje samo gubitak članova naših obitelji i bliskih osoba, već utječe na cijelu rusku demografiju".