sam donio odluku

Rusija tvrdi: Putin nije bio pod utjecajem Flynna

04.12.2017 u 15:02

Bionic
Reading

Kremlj je u ponedjeljak objavio da je ruski predsjednik Vladimir Putin prošle godine neovisno došao do odluke da ne odgovori odmah na nove američke sankcije, a ne pod utjecajem tadašnjeg američkog savjetnika za državnu sigurnost Michaela Flynna.

Flynn je u petak priznao da je lagao FBI-ju oko svojih kontakata s Rusijom te je pristao na suradnju s istražiteljima koji se bave djelovanjem osoblja američkog predsjednika Donalda Trumpa prije no što je postao predsjednik. 

Američki tužitelji tvrde da su Flynn i Sergej Kisljak, tadašnji ruski veleposlanik u SAD-u, prošlog prosinca raspravljali o ekonomskim sankcijama koje je tada uvela administracija bivšeg predsjednika Baracka Obame zbog navodnog miješanja u predsjedničke izbore, što je Moskva odbacila. 

Obama je tada izgnao 35 ruskih diplomata, a američke su vlasti zaplijenile dvije ruske diplomatske zgrade. 

Putin je u to vrijeme rekao da će za odgovor vidjeti kako će se razvijati odnosi s novom američkom administracijom. Rusija je svoje osvetničke sankcije uvela tek na ljeto. 

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov istaknuo je kako je Putin odgodio donošenje sankcija neovisno, te da nije znao za navodni Flynnov zahtjev Rusima da se ne osvećuju odmah.

Flynn tada uopće nije bio u mogućnosti tražiti od Kisljaka da išta učini, naglasio je Peskov, proglasivši tu ideju "apsurdnom". 

"Naravno da je Putin donio tu odluku, to je bila njegova odluka", rekao je Peskov na konferenciji za medije". 

"Ona nije bila povezana ni sa kakvim zahtjevima ili preporukama. Predsjednik svoje odluke donosi apsolutno neovisno", dodao je glasnogovornik. 

Američko veleposlanstvo u Rusiji u ponedjeljak je objavilo da će ponovno početi izdavati vize u nekim konzulatima koji su to prestali raditi zbog protjerivanja njihova diplomatskog osoblja. 

  • +15
Vladimir Putin Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

SAD je u kolovozu ograničio izdavanje viza tri tjedna nakon što je Putin naredio Washingtonu da za gotovo pola smanji svoje diplomatsko osoblje. 

Zbog tog su američkog koraka ruski građani koji su htjeli putovati u SAD zbog posla, turizma ili obrazovanja po vizu morali ići u Moskvu.

Američko veleposlanstvo je u ponedjeljak priopćilo kako će izdavanje viza ponovno krenuti 11. prosinca u "Sankt Petersburgu, Jekaterinburgu i Vladivostoku".