ODBACUJU ODGOVORNOST

Bijela kuća: Flynnovo priznanje krivnje odnosi samo na njega

01.12.2017 u 18:46

Bionic
Reading

Priznanje krivnje bivšeg američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost Michaela Flynn da je dao lažan iskaz FBI-ju odnosi se samo na njega osobno, objavila je u petak Bijela kuća

'Ništa u vezi priznanja krivnje ili optužbi ne tereti nikoga drugoga osim Flynna', rekao je Ty Cobb, odvjetnik Bijele kuće.

'Lažni iskazi o kojima je riječ odražavaju lažne izjave koje je dao dužnosnicima Bijele kuće što je rezultiralo njegovom ostavkom u veljači ove godine', rekao je, dodajući da njegovo priznanje krivnje 'otvara put za brzo i logično zaključenje' istrage ureda posebnog tužitelja o ulozi Rusije u američkim predsjedničkim izborima 2016. i mogućem dosluhu Trumpove kampanje.

Flynn, umirovljeni general koji je smijenjen s dužnosti u Bijeloj kući u veljači nakon što je otkriveno da nije rekao potpredsjedniku Mikeu Penceu o svojim kontaktima s ruskim veleposlanikom, središnja je osoba u saveznoj istrazi o utjecaju Rusije na američke predsjedničke izbore 2016. i mogućem dosluhu s Trumpovom kampanjom, koju vodi posebni istražitelj Robert Mueller.

Njegov ured optužio ga je u dokumentima predanim washingtonskom sudu da je lagao FBI-ju 24. siječnja.

Flynn je istražiteljima FBI-ja lagao da u prosincu 2016. nije zatražio od ruskog veleposlanika pri SAD-u da se suzdrži od eskalacije situacije nakon što je Washington nametnuo sankcije Moskvi, tvrdi Mueller.

Flynn napušta sud nakon svjedočenja Izvor: Reuters / Autor: JOSHUA ROBERTS

Sankcije je nametnuo odlazeći predsjednik Barack Obama.

Flynn je također lagao da se ne sjeća da mu je ruski veleposlanik rekao da je Moskva odlučila biti umjerena u svojem odgovoru na američke sankcije zbog njegovog zahtjeva, navodi se u dokumentima objavljenima u petak.

Dokumenti, koji nose datum 30. studenoga, također navode da je Flynn lagao da ranije u prosincu nije zatražio od ruskog veleposlanika da odgodi glasanje ili glasa protiv jedne rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a te da veleposlanik nikada nije prenio ruski odgovor na to.