ZAPAD SVE BLIŽI AKCIJI

Rusija sazvala hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti

29.08.2013 u 21:23

Bionic
Reading

Pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a sastat će se ponovno u četvrtak navečer kako bi raspravili o optužbama o korištenju kemijskog oružja u napadu u Siriji prošlog tjedna, dok je Zapad sve bliži odluci o vojnoj akciji protiv sirijske vlade

Kako prenosi agencija Reuters, sastanak će se održati večeras, kazali su diplomati UN-a koji su željeli ostati anonimni. Jedan je od njih kazao da se sastanak održava na zahtjev Rusije.

Izaslanstva Britanije, Kine, Francuske, Rusije i SAD-a održala su u srijedu sastanak na kojem nije donesen zaključak glede rezolucije Vijeća sigurnosti koja bi dopustila odgovor na moguće korištenje kemijskog oružja u Siriji.

Stručnjaci UN-a trebali bi dati prvo usmeno izvješće glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu čim se vrate iz Sirije, iz koje će krenuti u subotu ujutro, ali za konačne zaključke o eventualnom korištenju kemijskog oružja trebat će čekati laboratorijske analize koje se provode u Europi, javio je France presse. Glasnogovornik UN-a nije htio reći gdje se nalaze laboratoriji.

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad zaprijetio je Zapadu da će braniti svoju zemlju protiv svake vrste napada. Premijer Wael al-Halki pozvao je na mobilizaciju nacionalnih resursa kako bi se očuvale ključne javne usluge u slučaju napada SAD-a i saveznika tijekom sljedećih dana.

Al-Halki je kazao da su koraci na koje poziva neophodni kako bi se 'prevladala bilo kakva hitna situacija i spriječili neprijatelji da poremete javne usluge, posebno kada se radi o struji, pitkoj vodi, komunikacijama, hrani i nafti'.

Američki predsjednik Barack Obama, koji ne želi ponoviti greške svog prethodnika Georgea Busha u Iraku, još nije donio odluku o eventualnoj akciji u Siriji, ali je rasporedio dodatni razarač u blizini sirijske obale, čime se broj američkih brodova s krstarećim raketama u istočnom Mediteranu popeo na pet.

Bijela kuća priopćila je da SAD razmišlja o odgovoru na stanje u Siriji koji bi bio 'diskretan i ograničen', te odbija usporedbe s ratom u Iraku.

Američke službe sigurnosti kazale su u četvrtak da nemaju dokaz da je Asad osobno naredio svojim snagama da koriste kemijsko oružje. U zaključcima tajne službe i još uvijek neobjavljenom izvješću o napadu 21. kolovoza u kojem je korišten plin, američke agencije izražavaju visoki stupanj uvjerenosti da je sirijski režim izveo napad, te da je za njega odgovorna Asadova vlada.

Velika Britanija, koja također još nije donijela odluku o akciji jer čeka mišljenje parlamenta koji bi se mogao izjasniti već u četvrtak navečer, ima šest lovaca Typhoon u jednoj od svojih baza na Cipru, samo stotinjak kilometara od sirijskih obala.

Izraelski premijer Benjamin Netanyaju rekao je u četvrtak da je Izrael razmjestio svoje proturaketne sustave.

U Parizu, vlada je pojasnila da je vojni odgovor 'teško osmisliti'. Predsjednik Francois Hollande i kancelarka Angela Merkel čekaju izvješće stručnjaka UN-a.