moskva oštra

Rusija: Prisustvo SAD-a u Siriji je ilegalno, oni štite krijumčare nafte

26.10.2019 u 14:35

Bionic
Reading

Rusko ministarstvo obrane u subotu je kritiziralo američki plan jačanja vojne prisutnosti u Siriji, nazvavši ga "međunarodnim državnim razbojništvom" motiviranim željom za zaštitom krijumčara nafte, a ne sigurnosnim razlozima.

Američki ministar obrane Mark Esper rekao je u petak da će Washington rasporediti oklopna vozila i postrojbe oko sirijskih naftnih polja kako bi spriječio padanje naftnih polja u ruke militanata Islamske države.

Ranije ovoga mjeseca je Donald Trump povukao oko tisuću američkih vojnika sa sjeveroistoka Sirije, nakon čega je Turska imala otvorene ruke za napad na kurdsku miliciju YPG u tom području.

Rusko ministarstvo obrane je u priopćenju reklo da Washington nema, po međunarodnom ili američkom pravu, mandat za jačanje svoje vojne prisutnost u Siriji te da plan nije motiviran istinskim sigurnosnim brigama u regiji.

"Stoga su trenutne akcije Washingtona - zauzimanje i održavanje vojne kontrole nad naftnim poljima u istočnoj Siriji - jednostavno rečeno, međunarodno državno razbojništvo", stoji u priopćenju.

Američke postrojbe i privatne vojne kompanije u istočnoj Siriji štite krijumčare nafte koji zarađuju preko 30 milijuna dolara mjesečno, dodaje se.

Rusija, koja podupire sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, već dugo inzistira da je američko vojno prisustvo u Siriji ilegalno.

Moskva je dodatno učvrstila svoj položaj u Siriji, nakon američkog povlačenje sa sjeveroistoka zemlje, jer je prošloga tjedna sklopila sporazum u Sočiju s turskim predsjednikom Erdoganom, prema kojemu će ukloniti YPG trideset kilometara od tursko-sirijske granice, dok će prostor "sigurne zone zajedno nadzirati.