SVI IMAJU DOKAZ

Rusi optužili Britance kemijski napad u Siriji, Amerikanci za isto prozvali Sirijce

13.04.2018 u 21:19

Bionic
Reading

Ruska vojska je u petak objavila da raspolaže 'dokazima' koji upućuju na izravno sudjelovanje Velike Britanije u 'insceniranju' prošlotjednog kemijskog napada u istočnoj Guti, nadomak Damasku

'Ruska vojska raspolaže dokazima o direktnoj umiješanosti Velike Britanije u toj provokaciji u istočnoj Guti', kazao je glasnogovornik ruske vojske Igor Konačenkov.

On je optužio London da je izvršio pritisak na sirijske Bijele kacige, spasioce koji pružaju pomoć stanovništvu u pobunjeničkim zonama, da 'insceniraju tu unaprijed pripremljenu provokaciju'.

Po njegovim riječima, London je borcima Džaiš al-Islama naredio da između 3. i 6. travnja pokrenu niz topničkih napada na Damask kako bi izazvali reakciju sirijskih vladinih snaga, a Bijele kacige bi onda to iskoristili za insceniranje te provokacije.

Bijele kacige i nevladina udruga Sirijsko-američko medicinsko društvo tvrde da je u napadu 'otrovnim plinom' 7. travnja na Dumu smrtno stradalo više desetaka ljudi. Zapad taj napad pripisuje režimu Bašara al-Asada.

Britanija je odmah odlučno opovrgla te optužbe nazvavši ih 'grotesknim'.

'To je groteskno, najobičnija laž i najgora lažna vijest koju je do sada proizvela ruska propagandna mašina', kazala je britanska veleposlanica u UN-u Karen Pierce.

  • +6
Kemijsko oružje u Siriji Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Istovremeno Sjedinjene Države su u okrivile sirijsku vladu za smrtonosni napad kemijskim oružjem ovoga mjeseca i napale Rusiju zato što nije zaustavila svojega saveznika, sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Dok izgledi za vojnu akciju predvođenu SAD-om koja bi mogla voditi sukobu s Rusijom vise nad Bliskim istokom, Bijela je kuća optužila Siriju da je izvela napad otrovnim plinom 7. travnja u kojem su ubijeni deseci ljudi u Doumi, nedaleko Damaska.

"Veoma smo uvjereni da je Sirija odgovorna i opet Rusija nije uspjela zaustaviti ih a daljnji nedostatak njihove aktivnosti na ovoj fronti dio je problema", rekla je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders.

Američki obavještajni podatci pokazuju da je ruska tvrdnja da je napad bio lažan netočna, rekla je Sanders. "Naši obavještajni podatci nam kažu nešto drugo. Ne mogu ići preko toga", rekla je ona novinarima.

Američki je State Department rekao kako Sjedinjene Države imaju dokaz "vrlo visoke razine pouzdanosti" da je sirijska vlada izvela napad ali da još radi na identifikaciji mješavine upotrijebljenih kemikalija.