UKRAJINCI

Rusija ne ispunjava potpisane obveze

14.01.2009 u 12:00

Bionic
Reading

Veleposlanstvo Ukrajine u Hrvatskoj u priopćenju vezanom uz plinsku krizu navodi da događanja od 13. siječnja ove godine daju osnovu za ozbiljne sumnje u spremnosti ruske strane za ispunjavanje uvjeta Memoranduma potpisanog s Europskom Unijom i Ukrajinom vezano za obnovu tranzita plina

Dana 13. siječnja 2009. u ponoć i 58 minuta Državna kompanija Ukrtransgaz zaprimila je faks od Gazproma, u kojem se isticalo na obnavljanju isporuke plina od devet sati 13. siječnja 2009. preko plinske stanice Sudža u količini 76,6 mln. prostornih metara na dan. Isporučeni plin morao je biti namijenjen za potrošače regije jugoistočne Europe, Balkana i Moldavije preko plinske stanice Orlivka.

Nacionalna kompanija Naftogaz Ukrajina u vezi s navedenim je obavijestila da isporučena količina plina i smjerove transportiranja nisu bili svojevremeno dogovoreni operaterima dvaju srodnih transportnih plinskih sustava. Zahtjev ruske strane grubo se protivi postojećem poretku funkcioniranja tranzitnih plinovoda.

Kako je izjavio Predsjednik uprave Naftogaza Oleg Dubyna, 13. siječnja Naftogaz Ukrajina nije mogao ispuniti zahtjev Gazproma o tranzitu ruskog plina u smjeru Sudža u količini 76 mln. prostornih metara i prebaciti isporučeni plin na plinsku stanicu Orlivka u vezi daljnjeg transportiranja 12. mln. prostornih metara Moldaviji i 64 mln. kubika Turskoj i jugoistočnoj Europi, ako to bi dovelo do zaustavljanja isporuke plina istočnoj regiji Ukrajine.
Ruskoj strani bilo je predloženo usmjeriti istu količinu plina preko plinskih stanica Piserevka i Valujki.

Kao odgovor, Gazprom postavio je uvjet da ruski plin neodložno mora biti isporučen europskim potrošačima ne uračunavajući vrijeme neophodno za transport plina prema zapadnim granicama Ukrajine. Na takav način ruska strana namjerno je stvorila situaciju u kojoj tranzit plina nije bilo moguće tehnički isporučiti po predloženim smjerovima.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso u telefonskom razgovoru s premijerom Rusije Vladimirom Putinom 13. siječnja 2009. izjavio je zabrinutost malom količinom plina koji se isporučuje Europi, a također odsutnošću mogućnosti za nesmetani pristup stručnjaka glavnom dstribucijskom centru u Moskvi.

Na pres-konferenciji 13. siječnja ove godine, predsjednik Ukrajine Viktor Juščenko izjavio je da sada transportni plinski sustav nastavlja raditi u autonomnom režimu opskrbljujući potrošače Ukrajine plinom vlastitog iskopavanja te iz plinskih skladišta te naglasivši da je vrlo bitno da isporuke plina budu obnovljene po istim smjerovima prema kojima je sustav radio u prosincu 2008. Tada će postojati mogućnost za transformaciju rada ukrajinskog sustava od isporuke vlastitih resursa na tranzit plina prema Europi, stoji u priopćenju ukrajinskog veleposlanstva u Hrvatskoj.