zabrinjavajuća situacija

Rusija je pristala dopustiti ukrajinskom timu pristup elekričnim vodovima u Černobilu

10.03.2022 u 21:50

Bionic
Reading

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je u četvrtak da je pristalo dopustiti ukrajinskom timu za popravak pristup električnim vodovima u području oko nuklearne elektrane u Černobilu, objavila je novinska agencija Interfax, ne dajući više detalja

Agencija za atomsku energiju UN-a ranije je kazala da se, zbog ruske invazije na Ukrajinu, pogoršala njezina komunikacija s nuklearnom elektranom u Černobilu i elektranom u Zaporižju te da je situacija zabrinjavajuća.

Ukrajina je u srijedu priopćila da postoji opasnost od curenja radijacije u nuklearnoj elektrani u Černobilu nakon što je elektrani isključena električna energija, ali UN-ova agencija za atomsku energiju nije ustanovila "presudan utjecaj na sigurnost".

Ukrajinska državna nuklearna kompanija Energoatom priopćila je da je visokonaponski dalekovod oštećen tijekom borbi između ukrajinskih i ruskih snaga koje kontroliraju ugašenu elektranu te da je Černobil odsječen od nacionalne elektroenergetske mreže.

Energoatom navodi da bi se u konačnici mogle osloboditi "radioaktivne supstance" koje bi bile prijetnja drugim dijelovima Ukrajine i Europe, ako ne bude struje za hlađenje istrošeno nuklearnog goriva pohranjenog u elektrani koja je pretrpjela najgoru nuklearnu nesreću na svijetu 1986. godine.

Ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba rekao je da bi rezervni dizel generatori mogli održavati elektranu samo 48 sati.