skica o suradnji

Ukrajina planira gradnju novih nuklearnih reaktora uz podršku američke tehnologije

01.09.2021 u 14:38

Bionic
Reading

Ukrajinsko državno poduzeće za nuklearnu energiju Energoatom i američki industrijski div Westinghouse potpisali su memorandum o razumijevanju koji skicira suradnju na jačanju ukrajinske nuklearne industrije

Sporazum je prema priopćenju na internetskoj stranici Westinghousea potpisan u utorak u američkom ministarstvu energetike u Washingtonu, u prisutnosti ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, ukrajinskog ministra energetike Germana Galuščenka i američke ministrice energetike Jennifer Granholm.

Gradnja pet reaktora stajat će do 30 milijardi dolara (25 milijardi eura), objavio je u utorak na Twitteru ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij.

Pilot projekt trebao bi biti reaktor u nuklearnoj elektrani u Hmeljnickom na zapadu Ukrajine, koji trenutno ima dva VVER reaktora, bazirana na tehnologiji nekadašnjeg Sovjetskog Saveza, a dva su u izgradnji.

Energoatom je izabrao Westinghousevu tehnologiju AP1000 za dugoročne ciljeve gradnje nuklearnih elektrana u Ukrajini, objavila je američka kompanija.

Ukrajina trenutno podmiruje više od 50 posto potražnje strujom proizvedenom u nuklearnim elektranama. Američki Westinghouse opskrbljuje šest od ukupno 15 ukrajinskih nuklearki, navodi agencija dpa.

Prije desetak dana Ukrajina je naručila gradnju novog spremišta nuklearnog otpada nedaleko nekadašnje nuklearne elektrane u Černobilu, čiju havariju u 1986. godini mnogi smatraju najvećom civilnom nuklearnom katastrofom u povijesti, dodaje dpa.