POSLJEDICE EUROSONGA

Rusija i Ukrajina opet na ratnoj nozi zbog Jamaline pobjede

21.05.2016 u 20:57

Bionic
Reading

Godišnje natjecanje za najbolju pjesmu Eurovizije, popularni Eurosong, oduvijek je imalo elemente politike u sebi, a oni su se ponajviše izražavali međusobnim dijeljenjem bodova susjednih država. No čini se da bi ovogodišnji Eurosong održan u Stockholmu mogao imati i mnogo ozbiljnije političke posljedice, s obzirom da su se zbog pobjede ukrajinske predstavnice dodatno zakuhali ionako napeti odnosi Kijeva, Moskve i Europske unije, pa su se o svemu raspisali i svjetski mediji

‘Rusija objavila rat Euroviziji’, piše američki New Yorker. ‘Bijes u Moskvi, radost u Kijevu nakon ukrajinskog trijumfa na Euroviziji’, piše britanski Guardian. ‘Natjecanje za pjesmu Eurovizije: odjednom teško i važno’, zaključuje njemački Der Spiegel

To su samo neki primjeri seriozno intoniranih i dubinski analitičkih političkih tekstova koji su proteklog tjedna objavljeni u uglednim svjetskim medijima, a koji su posvećeni nečemu što se desetljećima smatra lakom zabavom i festivalom kiča. Inače su se članci o Eurosongu svodili na analize kostima i pjesama natjecatelja, a politika je igrala sporednu ulogu zbog uobičajene prakse i konstantnih prigovora da se bodovi skupljaju tako što susjedne i prijateljske zemlje jedne drugima daju deset i dvanaest bodova, no čini se da je ovogodišnje natjecanje za najbolju pjesmu Eurovizije ozbiljno utjecalo i na geopolitičke odnose na istoku Starog kontinenta, koliko god to ludo zvučalo.

Ruski političari su na pobjedu ukrajinske predstavnice Jamale, umjesto njihovog kandidata Sergeja Lazareva, koji se pred natjecanje smatrao favoritom, reagirali nizom ogorčenih izjava. ‘To je djelomice posljedica propagandnog i informacijskog rata koji se vodi protiv Rusije. Događa se opća demonizacija Rusije: piše se da smo zli, da se naši sportaši dopingiraju, da naši avioni ulaze u tuđi zračni prostor’, bijesno je poraz Lazareva na Eurosongu komentirala zastupnica u Dumi Elena Drapeko

Prosvjedovao je i najvažniji vanjskopolitički stručnjak iz gornjeg doma Dume, Konstantin Kosačev, izjavivši kako je ‘izgubila glazba jer očito nije nagrađena najbolja pjesma’ te da je Eurosong kompromitiran jer su ‘politički stavovi nadvladali fer natjecanje’. Svoj bijes je na Facebooku izrazila i glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova, oglasivši se prilično bizarnim postom. Ironično je predložila da sljedeće godine Rusija na Eurosong treba poslati pjesmu u kojoj se pjeva protiv sirijskog predstavnika Bašara al Asada, napisavši i refren na engleskom: ‘Assad bloody, Assad worst. Give me prize, that we can host.’ Čak je i zamjenik premijera Dimitrij Rogozin osjetio potrebu dati svoj doprinos temi, poručivši kako sljedeće godine Rusija na natjecanje treba poslati ruskog rokera Sergeja Šnurova, poznatog po vulgarnim tekstovima pjesama.

Vladimir Putin je, na sreću, ostao bez komentara.


Ruse je razbjesnilo i to što se Jamalina pjesma bavi posredno političkom situacijom oko Krima, poluotoka u Crnom moru koji je Rusija anektirala na početku rata u Ukrajini. No dodatno se stvar zakuhala kada su se na internetu otkrile snimke na kojima Jamala pretprošle godine izvodi istu pjesmu s kojom je pobijedila na Eurosongu, što krši pravila natjecanja. Sada se traži oduzimanje pobjede Ukrajini, što se po svemu sudeći ipak neće dogoditi.

Krhko primirje na istoku Ukrajine bi, kako je krenulo, moglo propasti zbog natjecanja za pjesmu Eurovizije. U svakom slučaju, bit će zanimljivo pratiti kako će sve zajedno izgledati sljedeće godine u Kijevu te hoće li se nastaviti vrlo emotivne političke reakcije zbog pobjednika odnosno gubitnika jednog kič-natjecanja.

Možda bi sve to izostalo da je pobjedu odnijela drugoplasirana Australija, koja je ove godine prvi puta sudjelovala na Eurosongu. Ali postoji i mogućnost još većih komplikacija ako prođe inicijativa popularnog američkog televizijskog voditelja Stephena Colberta, koji je pokrenuo kampanju za sudjelovanje SAD-a na Eurosongu. Ako se to nekim čudom realizira, moguće je da će odluka o tome kome dati deset, a kome dvanaest bodova, biti uvertira u globalni nuklearni rat.

Dobra posljedica takvog razvoja događaja očito bi bilo to da se više ne bi održavao Eurosong. Ako je za to potreban nuklearni holokaust, neka tako i bude!