susret u moskvi

Rusija i Indija bliže zajedničkoj proizvodnji vojne opreme

27.12.2023 u 14:33

Bionic
Reading

Rusija i Indija ostvarile su konkretan napredak u razgovorima o planovima za zajedničku proizvodnju vojne opreme, izjavio je u srijedu ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, nakon razgovora s indijskim kolegom Subrahmanyamom Jaishankarom u Moskvi

Lavrov je na tiskovnoj konferenciji takvu suradnju nazvao strateškom i rekao da je u interesu obiju zemalja te da će pomoći u osiguravanju sigurnosti na euroazijskom kontinentu.

Rekao je da Moskva poštuje želju Indije da proširi listu dobavljača vojne opreme, ali i da je spremna podržati želju New Delhija da proizvodi stvari potrebne Indiji u Indiji.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je za kasnije u danu dogovoren i sastanak Jaishankara s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Jaishankar je rekao kako se iduće godine očekuje i sastanak Putina i indijskog premijera Narendre Modija. Dodao je i da je s Lavrovom razgovarao o sukobima u Ukrajini i Gazi, kao i o bilateralnoj trgovini i ulaganjima.

Otkako je zapad 2022. godine uveo opsežne sankcije Moskvi zbog rata u Ukrajini, Indija je postala jedan od glavnih gospodarskih partnera Rusije.

Naime, Rusija je preusmjerila velik dio svog izvoza nafte u Indiju i pojačala diplomaciju unutar skupine nacija BRICS-a, skupine za ekonomsku suradnju čiji su osnivači obje zemlje, a u kojoj su još i Brazil, Kina i Južnoafrička Republika.

Prema Jaishankaru, očekuje se da će vrijednost indijsko-ruske trgovine ove godine premašiti 50 milijardi dolara.

Rekao je da New Delhi namjerava s Rusijom potpisati bilateralni sporazum o ulaganjima, kao i sporazum o slobodnoj trgovini s Euroazijskom ekonomskom unijom koju vodi Moskva.