POGLEDA PREMA ISTOKU

Rusija i Grčka dogovorile suradnju oko plinovoda Turski tok

19.06.2015 u 13:36

Bionic
Reading

Kremlj je u petak objavio da će Rusija morati čuti prijedloge Grčke prije nego poduzme bilo kakvu akciju, nakon što je ruski dužnosnik rekao da je Moskva spremna ponuditi financijsku pomoć Grčkoj.

Upitan je li Rusija zaista spremna ponuditi pomoć, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da treba pričekati dok se završe razgovori između grčkog premijera Aleksisa Ciprasa i ruskog predsjednika Vladimira Putina u petak u Sankt Peterburgu, na marginama gospodarskog foruma.

'Kako bi razmotrili ovo pitanje, prvo moramo čuti neki prijedlog, neku inicijativu grčkih partnera. Pričekajmo razgovore... i potom ćemo vas izvijestiti', rekao je Peskov.

Potpredsjednik ruske vlade rekao je ranije u petak da je Rusija spremna razmotriti pitanje davanja financijske pomoći Grčkoj. 'Poduprijet ćemo svako rješenje o reguliranju grčke krize koje predlože Grčka i naši europski partneri', rekao je Arkadij Dvorkovič u televizijskom intervjuu čije je dijelove objavila agencija TASS.

'Najvažniji za nas su investicijski projekti i trgovina s Grčkom. Ako je potrebna financijska potpora, razmotrit ćemo to pitanje', rekao je.

usija i Grčka dogovorile suradnju oko plinovoda Turski tok

Rusija i Grčka postigle su u petak sporazum o planiranom ruskom plinovodu Turski tok kojim će se izbjeći tranzit prirodnog plina preko Ukrajine.

Sporazum, koji su potpisali ministri energetike Aleksander Novak i Panagiotis Lafazanis, poziva na suradnju u gradnji i korištenju plinovoda na teritoriju Grčke, izvijestila je ruska novinska agencija Interfax.

Novi plinovod preko Turske zamišljen je kao alternativa Južnom toku od kojega je lani odustala Europska unija. Grčka je ključna karika plinovoda jer bi se preko nje on mogao širiti i dalje prema zemljama Europske unije.

Sporazum je potpisan u sklopu ruskog gospodarskog summita koji se održava u Sankt Peterburgu do subote. Na gospodarskom summitu sudjelovat će i ruski predsjednik Vladimir Putin koji će se na njegovim marginama sastati s grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom.

Na svečanosti potpisivanja Turskog toka Lafazanis je izjavio da je Grčkoj potrebna potpora, a ne pritisak u situaciji u kojoj se nalazi, a to je dužnička kriza, te da suradnja s Rusijom nije usmjerena protiv drugih zemalja ili Europe.