odgovor britancima i sad-u

Rusija: Kakav globalni kibernetički napad? Dokaze na sunce!

17.04.2018 u 13:36

Bionic
Reading

Kremlj je u utorak kazao kako ne razumije na temelju čega Britanci i Amerikanci tvrde da Rusija provodi globalni obavještajni kibernetički napad.

Sjedinjene Države i Velika Britanija u ponedjeljak su objavile rijetko zajedničko upozorenje na ruski zlonamjerni kibernetički napad na njihova državna tijela i infrastrukturu koja izvode hakeri uz potporu ruskih vlasti koji su zarazili računalne rutere širom svijeta ciljajući vladine agencije, poslove i ključnu infrastrukturu.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov kazao je novinarima da London i Washington nisu ponudili nikakve dokaze za svoje tvrdnje.

"Mete zlonamjernog kibernetičkog napada su uglavnom vlade i organizacije privatnog sektora, opskrbljivači ključnih infrastruktura i pružatelj internetskih usluga", objavili su u ponedjeljak u zajedničkom priopćenju britanski National Cyber Security Center i američki FBI i ministarstvo unutrašnjih poslova.

Priopćenje upozorava i pružatelje internetskih usluga kao i korisnike, ali ne navodi pojedinosti o datumu i obimu tih zlonamjernih akcija.

  • +62
Sva lica Vladimira Putina Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Objava tog priopćenja stiže u napetom ozračju između dviju zemalja i Rusije.

Washington i London su napali sirijski režim, saveznika Moskve, a London optužuje Moskvu da je na engleskom teritoriju otrovala bivšeg ruskog dvostrukog špijuna Sergeja Skripala i njegovu kćer Juliju Skripal.