VRUĆA FOTELJA

Rusi za veleposlanika u Washingtonu šalju zamjenika Sergeja Lavrova?

19.05.2017 u 22:34

Bionic
Reading

Odbor za vanjske poslove Donjeg doma ruskog parlamenta podržao je u četvrtak imenovanje zamjenika šefa ruske diplomacije Anatolija Antonova za novog veleposlanika Rusije u Sjedinjenim Državama

Antonov je, obraćajući se novinarima, upozorio na to kako postoji postoji potreba da se poboljšaju odnosi između Moskve Washingtona, kao i da se američko čelništvo uvjeri u nužnost razvijanja dobroh odnosa između dvije zemlje.

'Suočavamo se s velikim zadatkom kako bismo poboljšamo odnose. Nitko ne govori o povlačenju, ali moramo uvjeriti naše američke partnere da su ravnopravni i dobrosusjedski odnosi, zasnovani na uzajamnom poštovanju, u interesu naroda obje zemlje', istaknuo je Antonov, a prenose ruske agencije.

Odgovarajući, pak, na pitanje kako je prošlo usvajanje njegove kandidature na trenutno najvažnije rusko veleposlaničko mjesto, Antonov je kazao kako je 'održana vrlo zanimljiva a razmjena mišljenja, kao sadržajan razgovor na temu rusko-američkih odnosa'. 

Antonov je, pored trenutne funkcije zamjenika Sergeja Lavrova, niz godina bio i drugi čovjek ruskog ministarstva obrane. Prije karijere u ministarstvu vanjskih poslova, Antonov je slovio za vrlo perspektivnog časnika, o čemu ponajviše svjedoče njegova brojna odlikovanja.    

Dobri poznavatelji kremaljskih prilika smatraju ga tvrdolinijašem kada su u pitanju odnosi sa Zapadom, što je iskazivao tijekom pregovora sa SAD-om oko ratifikacije Sporazuma o smanjenju nuklearnog naoružanja (START).