referendum

Rusi u zabitnim područjima glasuju o ustavnoj reformi

10.06.2020 u 13:35

Bionic
Reading

Rusi koji žive u zabitnim predjelima počeli su u srijedu prijevremeno glasovati na referendumu o ustavnoj reformi raspisanoj za 1. srpnja, unatoč strahu od koronavirusa, priopćili su u srijedu mjesni dužnosnici

Ustavna reforma omogućuje Vladimiru Putinu da na vlasti ostane do 2036. Predsjednici izbornog povjerenstva na Čukotki, na krajnjem sjeveroistoku Rusije, rekli su da su poslali ljude da skupe glasove uzgajivača sobova.

'Naši kolege će u terencima prevaliti šestotinjak kilometara' kako bi skupili listiće 87 birača, rekla je Elena Gorbunova, prenosi agencija TASS.

Počeli su glasati i naftni radnici, meteorolozi i svjetioničari u sedmerim okruzima na otoku Sahalinu, u Tihom oceanu, navodi TASS.

Glasački listići su poslani helikopterom rudarima i uzgajivačima sobova u Magadanu, također na krajnjem istoku. Glasovanje o ustavnim promjenama omogućit će Putinu još dva mandata nakon 2024.

Reformom predsjednik dobiva veće ovlasti i unose se konzervativna načela poput vjere i definicije braka kao zajednice muškarca i žene.

Referendum je bio predviđen 22. travnja, ali je zbog epidemije koronavirusa odgođen. U Moskvi, središtu pandemije na koji otpada polovina zaraženih u Rusiji, u utorak je ukinuta mjera izolacije stanovništva.