POGLED IZBLIZA

Rusi u Sjevernom moru nestrpljivo čekaju novi britanski nosač aviona

27.06.2017 u 20:54

Bionic
Reading

Britanski mediji obrušili su se na borbene zadaće najnovijeg britanskog nosača aviona 'Kraljica Elizabeta', navodeći kako će njegova svrha biti tek špijuniranje ruskih podmornica

Kako piše britanski The Sunday Times, brod koji je porezne obveznike stajao tri milijarde funti i koji bi trebao biti u ponedjeljak spreman za prvo testiranje u Sjevernom moru, trebao bi se već u prvoj plovidbi naći u pratnji ruske vojske.

Britanski vojni izvori, naime, predviđaju kako će 'Kraljicu Elizabetu' u prvoj plovidbi pratiti ruske podmornice tipa 'ajkula' te izviđački avioni tipa Tu-214R, dok će u njezinoj blizini ploviti izviđačko-špijunski brodovi klase 'Višnja' koji će pokušati prikupiti što više podataka o novom brodu.

'I mi bismo učinili isto ako bi Rusi porinuli novi brod. Stoga će nosač pratiti fregate ili razarači kako bi omeli ruske brodove u pokušaju prilaženja nosaču, dok će nosač iz zraka pratiti lovci Eurofighter i protubrodski helikopteri', kazao je za list dobro obaviješten izvor iz britanskog ministarstva obrane.

Britanska vojska i mediji su ranije s pažnjom pratili kretanje ruskih brodova na čelu s 'Admiralom Kuznjecovim' tijekom pohoda prema Siriji. U La Mancheu je skupina britanskih ratnih brodova i višenamjenskih lovca Eurofighter Typhoon pratila ruski brod, dok su mediji gotovo svakodnevno pisali o približavanju ruskog nosača aviona.

Novi nosač aviona ponos je britanske flote Izvor: Društvene mreže / Autor: BAE Systems

Inače, novi britanski nosač kojeg je imenovala sama kraljica prije tri godine u vojnoj bazi u blizini Edinburgha, visok je 56 metara, dužine 280, a širine 70 metara te je na njegovoj izgradnji bilo angažirano 8.000 radnika iz više od 100 tvrtki. 

Nosač ima domet od 10.000 nautičkih milja, a opremljen je i 3D radarom dugog dometa koji prati 1.000 ciljeva istovremeno, sposobnim da registrira tenisku lopticu pri brzini od 2.000 milja na sat.

Uskoro se očekuje i dovršetak radova na brodu blizancu 'Princ od Walesa'.