uništeno skladište streljiva

Rusi raketirali zrakoplovnu bazu u središnjoj Ukrajini

09.04.2022 u 12:55

Bionic
Reading

Ruske snage uništile se u skladište streljiva u zrakoplovnoj bazi Mirgorod na istoku Ukrajine, objavila je novinska agencija Interfax u subotu, pozivajući se na rusko ministarstvo obrane

Ukrajinski borbeni zrakoplov MiG-29 i helikopter Mi-8 također su uništeni prilikom napada na zrakoplovnu bazu u Poltavskoj oblasti, rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov.

Konašenkov je dodao da je uništeno i veće skladište streljiva u blizini grada Novomoskovska u Dnjipropetrovskoj oblasti.

Rusija je poslala desetke tisuća vojnika u Ukrajinu 24. veljače u sklopu onoga što naziva "posebnom vojnom operacijom" radi demilitarizacije i "denacifikacije" Ukrajine.

Ukrajina je u subotu pozvala civilno stanovništvo istočne Luhanske oblasti da bježe od ruskog granatiranja nakon što su dužnosnici rekli da je više od 50 civila ubijeno u raketnom napadom dok su pokušavali pobjeći željeznicom iz susjedne pokrajine.

Rusija je nekoliko puta odbacila tvrdnje o ratnim zločinima i poriče gađanje civilnih meta u Ukrajini.

Guverner Poltavske oblasti Dmitro Lunin je na društvenim mrežama rekao da je dvoje ljudi ranjeno i da je "značajna šteta" prouzročena ruskim napadom u Mirgorodu. Nije ulazio u pojedinosti.

Konašenkov je u subotu rekao da je Rusija pogodila 85 vojnih meta u Ukrajini, uključujući dva stožera, tri raketna bacača, četiri samohodna topa, skladište streljiva i dva logistička centra.

Ruske snage su od 24. veljače uništile 650 letjelica, uključujući mlažnjake i helikoptere i više od 2000 tenkova i oklopnih vozila u Ukrajini, rekao je Konašenkov, a prenijela agencija Interfax.

Reuters nije mogao odmah provjeriti točnost navedenih brojki.

Više od 19.000 ruskog osoblja je ubijeno od početka invazije, a Rusija je izgubila 705 tenkova, 1895 oklopnih transportera, 151 zrakoplova i 136 helikoptera, prema procjenama ukrajinskog ministarstva obrane. 

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je u četvrtak rekao da je Rusija pretrpjela "značajne gubitke" u Ukrajini.

Rusko ministarstvo obrane je u posljednjoj objavi 25. ožujka objavilo da je 1351 ruski vojnik ubijen od početka kampanje, a 3825 je ranjeno.