obavještajni rat

Rusi provode operaciju Majdan 3, cilj - destabilizacija Zelenskog. Evo detalja

28.02.2024 u 20:51

Bionic
Reading

Odbor za obavještajne poslove pri predsjedniku Ukrajine izvijestio je da će kulminacija ruske operacije Majdan-3 protiv Ukrajine, koju su Rusi pokrenuli prošle godine, doći u narednim tjednima

Očekuje se da će ruska zlonamjerna operacija destabilizacije Ukrajine kulminirati u ožujku i svibnju 2024., javlja Ukrinform pozivajući se na tiskovnu službu ukrajinske obrambene obavještajne službe.

'Dvije godine nakon što je Rusija pokrenula agresorski rat punih razmjera, Ukrajina se suočava s objektivnom prijetnjom svom postojanju kao država, kao nacija, kao zajednica slobodnih i ravnopravnih ljudi. U kontekstu namjernog odvlačenja pozornosti svijeta od dugotrajnog i krvavog rusko-ukrajinskog rata, vodstvo zemlje agresora pribjeglo je planu planiranih sabotaža, informativnih operacija i arogantnih provokacija', navodi se u priopćenju.

Kako ističe obavještajna zajednica, glavni pravci i ciljevi kojima neprijatelj teži uključuju ometanje ukrajinske mobilizacije, širenje dezinformacija o navodnoj nesposobnosti Ukrajine da pobijedi, stvaranje i distribuciju lažnih vijesti o "umoru od Ukrajine" među svojim međunarodnim partnerima i saveznicima. Konačni međunarodni cilj Rusa je smanjiti potporu Ukrajini od strane proukrajinske koalicije. Istodobno, cilj Rusije unutar Ukrajine je demoralizirati stanovništvo, posijati paniku, zabiti klin između vojske i civila, te pobuniti ljude jedne protiv drugih, uključujući političko vodstvo zemlje i civilno društvo.

  • +6
Volodimir Zelenski Izvor: EPA / Autor: OLIVIER MATTHYS / POOL

'Ruske specijalne službe imaju veliko iskustvo u vođenju hibridnih ratova. Oni ne troše ništa manje na informacijske napade protiv Ukrajine nego na konvencionalno ratovanje', istaknula je obavještajna služba. Kako je izvijestio Odbor za obavještajne poslove, Rusija je u studenom 2023., u sklopu operacije Majdan-3, potrošila gotovo 250 milijuna dolara na širenje protuukrajinskih osjećaja samo na platformi Telegram. Ukupni proračun operacije iznosio je vrtoglavih 1,5 milijardi dolara. Ovo je najskuplja "aktivna mjera" koju su provele ruske obavještajne agencije u povijesti, tvrde Ukrajinci.

'Specijalna operacija Majdan-3 dosegnut će svoju kulminaciju u razdoblju između ožujka i svibnja. U nadolazećim tjednima neprijatelj će uložiti sve napore da proširi narative destruktivne za globalnu sigurnost i pokuša potaknuti sukobe - kako unutar Ukrajine tako i u drugim dijelovima svijeta. gdje postoji učinkovita podrška Ukrajini', ističe se u priopćenju. Priručnik je tradicionalan za ruske špijune: dovoditi u pitanje legitimnost vladinih odluka donesenih u Ukrajini nakon 20. svibnja, širiti paniku i nevjericu, umjetno buniti civile protiv vojske, tjerati Ukrajinu da se bori sa svojim saveznicima i širiti sve vrste "teorije zavjere" u zemlji. Vrijedi napomenuti da 20. svibnja ističe mandat Volodimira Zelenskog kao predsjednika. Rusi žele igrati na to da ukrajinski vođa više nema ovlasti, jer mu je istekao predsjednički mandat. Međutim, Ustav Ukrajine izričito kaže da mandat predsjednika ne može prestati bez izbora, a izbori su nemogući u ratnom razdoblju.

Također, Rusi će preko svojih agenata u Ukrajini i diljem svijeta raditi na organiziranju raznih prosvjeda i namjerno kompromitirati proces razmjene ratnih zarobljenika.

  • +16
Ruska vojska Izvor: Profimedia / Autor: Alexey Maishev / Sputnik / Profimedia

'Prema planu neprijatelja, u prvoj polovici lipnja bit će potkopana situacija u našoj zemlji, a zatim će se, iskoristivši situaciju, vojno poraziti na istoku Ukrajine, što je ključna ideja njihove operacija', istaknuo je Odbor. S obzirom na te okolnosti, obavještajna zajednica apelira na Ukrajince, međunarodne partnere i saveznike s pozivom na jačanje zajedničkog otpora i sveobuhvatnih sigurnosnih mjera, posebice u informacijskom prostoru, kako bi se učinkovito suprotstavili globalnim prijetnjama i izazovima „novog globalnog hibrida“. rat” Rusija i njeni zločinački saveznici vode protiv cijelog civiliziranog svijeta.

Kao što je Ukrinform ranije izvijestio, u studenom 2023. predsjednik Volodymyr Zelensky rekao je da Rusija nastoji posijati podjele u ukrajinskom društvu i "kaos" unutar zemlje kako bi smijenila predsjednika s dužnosti. On je opsežnu zavjeru dezinformacija nazvao "Maidan 3".