natezanje preko medija

Macron poklopio Merkel: Priča o prekidu prodaje oružja S. Arabiji je puka demagogija

26.10.2018 u 17:55

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel potvrdila je u petak u Pragu da Berlin neće dopremati oružje Saudijskoj Arabiji sve dok se ne rasvijetli pozadina ubojstva novinara Jamala Khashoggija, a francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji je u posjetu Bratislavi, komentirao je da je to "puka demagogija"

Ta izjava koja potvrđuje njezino stajalište što ga je iznijela još u nedjelju, dobiva posebnu važnost jer je Macron gotovo istodobno ocijenio u Bratislavi - ne imenujući Berlin - da je "puka demagogija reći prekidamo prodaju oružja" Rijadu zbog ubojstva novinara.

"Slučaj novinara Khashoggija je svakako nešto nevjerojatno, rekla sam to jučer saudijskom kralju u prigodi našeg telefonskog razgovora", rekla je Merkel na tiskovnoj konferenciji koju je održala zajedno s češkim premijerom Andrejom Babišem.

"Rekli smo da se mora rasvijetliti pozadina tog strašnog zločina i dok se to ne dogodi nećemo prodavati oružje Saudijskoj Arabiji", dodala je.

Francuski predsjednik koji boravi u posjetu Bratislavi ocijenio je pak da je to "puka demagogija".

Prodaja oružja nema "nikakve veze s Khashoggijem, to ne treba miješati", istaknuo je Macron na tiskovnoj konferenciji u Bratislavi.

"Divim se onima koji nisu upućeni, a kažu: 'Nećemo više prodavati oružje'! Iako ga ponekad prodaju i više nego Francuska kroz mješovita poduzeća koja imaju!", rekao je Macron pošto je Njemačka pozvala Europu da prekine prodavati oružje Rijadu.

Angela Merkel Izvor: Reuters / Autor: AXEL SCHMIDT

"Ako želimo uvesti sankcije, onda ih treba uvesti na svim područjima! U tom slučaju treba prekinuti i prodaju automobila", odbrusio je, odgovarajući na pitanja novinara.

"Ili treba uvesti sankcije pojedinim" dužnosnicima, dodao je.

Saudijska Arabija je među glavnim kupcima francuskog oružja.

Njemačka, Austrija i Europski parlament pozvali su na prekid prodaje oružja zbog Khashoggijevog ubojstva.

Veleposlanici EU-a mogli bi formalno razmotriti to pitanje nakon rijetkog zahtjeva vlada da to učine, rekla su dva diplomata u petak, dok Nizozemska lobira da EU uvede kažnjavanje kršenja ljudskih prava bez obzira na to gdje su zabilježena, prenosi Reuters.