GUŽVE DO DALJNJEG

Rušenje kvoruma Splićane će stajati desetke milijuna kuna, direktor gradske tvrtke podnio ostavku

28.04.2022 u 13:14

Bionic
Reading

Nakon sjednice Gradskog vijeća Splita prekinute zbog rušenja kvoruma, a potom i očekivanog raspuštanja tog tijela, direktor gradske tvrtke 'Split parking' Marko Bartulić podnio je ostavku. Vijeće se razišlo upravo na točci na kojoj se trebalo odlučivati o kreditu ove tvrtke u iznosu od 60 milijuna kuna za gradnju dviju novih i sanaciju nekoliko postojećih javnih garaža i cijeli proces sada je odgođen za najmanje godinu dana. Izvjesno je da će nove garaže biti znatno skuplje

'Split parking napravio je apsolutno sve za što ga je ovih godina zadužilo Gradsko vijeće po pitanju gradnje novih javnih garaža u Splitu. Unatoč tome što smo uložili preko 2 milijuna kuna za projektnu dokumentaciju, utrošili na tisuće radnih sati u radu s gradskom upravom, Društvom arhitekata Split, projektantima, kotarevima, na kraju dana i u radu s Gradskim vijećem. Na tom smo putu nekoliko puta bili usporeni i blokirani', objavio je Bartulić na konferenciji za medije.

Osim gradnji dviju novih na lokacijama Lokve i Dobrilina, raspad Gradskog vijeća blokirao je i sanaciju više postojećih garaža u Vrančićevoj, Krležinoj, Ostravskoj i Tijardovićevoj ulici.

'Kako da nakon svega mi budemo odgovorni ako se u njima nešto dogodi, primjerice u slučaju požara ili potresa? Kao tvrtka tu odgovornost ne možemo prihvatiti, a kao odgovornu osobu Split parkinga cijela ova situacija me frustrira jer smo upravo jednim potezom izgubili godinu dana rada. Stoga sam odlučio povjerenici Vlade RH ponuditi sporazumni raskid ugovora, kojeg će, nadam se, i prihvatiti', dodao je Bartulić.

Kurtoazno je kazao da je 'dobro surađivao sa svim gradonačelnicima' u proteklih deset mjeseci na tom mjestu, ali i da se ne namjerava vratiti u tvrtku čak ni u slučaju ponovne pobjede Ivice Puljka i Bojana Ivoševića na izborima.

'Split parking' je još 2019. godine proveo javni arhitektonsko-urbanistički natječaj za devet lokacija novih garaža, potom izradio dokumentaciju za dio njih, a zapravo se cijelo vrijeme borio s gradskom administracijom koja je svjesno ili nesvjesno blokirala projekt. Prije točno godinu dana, uoči lanjskih lokalnih izbora, Gradsko vijeće također se raspalo u trenutku kada je ovoj tvrtki trebalo dodijeliti pravo građenja, pa je proces bio zakočen za nekoliko mjeseci.

  • +4
Direktor Split parkinga Marko Bartulić Izvor: Cropix / Autor: Nikola Vilic/ CROPIX

U međuvremenu su ishođene dozvole, provedeni su javni natječaji za izvođače radova i odabrana je banka koja je bila spremna financirati projekt kreditom sa samo 0,82 posto kamate, i to bez jamstva Grada Splita. Njena ponuda istječe 30. travnja.

Sada će se, nakon raspada gradske vlasti i rušenja kvoruma u režiji HDZ-a i Kerumovog HGS-a, morati provesti novi natječaji na kojima će cijene radova biti znatno više, a kamata na kredit najmanje dvostruko veća. Drugim riječima, političke igre Splićani će platiti još duljim čekanjem na rješenje gorućeg problema parkiranja, ali i desecima milijuna kuna.