KRIZA VLASTI

Rumunjski vladajući socijaldemokrati izgubili većinu u parlamentu

26.08.2019 u 20:55

Bionic
Reading

Rumunjski vladajući Socijaldemokrati (PSD) izgubili su u ponedjeljak malu parlamentarnu većinu koju su imali nakon što je slabija koalicijska stranka izašla iz vlade zbog politike nakon čega bi moglo doći do glasanja o povjerenju vladi

Liberalna stranka ALDE povukla se iz koalicije dva dana nakon što čelnik Calin Popescu Tariceanu nije uspio osigurati svoje mjesto kao jedini kandidat kojeg podržava vlada na predsjedničkim izborima u studenom. PSD je umjesto njega, odabrao svoju čelnicu, premijerku Vioricu Dancilu koja će se suočiti s trenutnim predsjednikom Klausom Iohannisom.

Ovaj potez ALDE-a, samo godinu dana prije parlamentarnih izbora, inače bi izazvao održavanje prijevremenih izbora. Međutim, podijeljena oporba vjerojatno će radije pričekati kraj cijelog mandata, smatraju analitičari.

"Ne čini se kako druge stranke trenutno žele preuzeti vlasti", rekao je politički komentator Cristian Patrasconiu. "Najracionalniji politički stav je pričekati izbore".

Tariceanue, i sam bivši premijer, rekao je da PSD nije obavio dobar posao u vladi te nisu uspjeli poduzeti korake potrebne za rekonstrukciju kabineta. Odluka ALDE-a o povlačenju iz vlade nije bila laka, dodao je.

Vlasti SAD-a i EU oštro su kritizirale vladajuću koaliciju zbog reforme pravosudnog sustava za koji tvrde da narušava vladavinu zakona, kao i zbog ublažavanja antikorupcijskog zakona.

Dancila je rekla da će PSD nastaviti vladati. "Najvažnije je ne razočarati glasače koji su nam dali povjerenje na izborima 2016.", poručila je Dancila na svojoj Facebook stranici.

Raspad koalicije, nakon čega će PSD-u nedostajati 25 mjesta za parlamentarnu većinu, mogao bi spriječiti donošenje zakona, ali i prisiliti zastupnike na pregovore o svakom pojedinačnom zakonu.

Dancila ima 45 dana da u parlamentu održi glasanje o povjerenju te, u međuvremenu, pronađe nove ministre za mjesta na kojima su do sada bili zastupnici ALDE-a, a mogla bi zatražiti osnivanje koalicije s drugim političkim strankama, poput stranke etničkih Mađara UDMR.

Glasači nisu podržali svoju vladu na izborima za Europski parlament u svibnju kada je PSD dobio gotovo polovicu manje podrške, a ALDE nije uspio prijeći niti izborni prag.