MIŠLJENJE ETIČKOG POVJERENSTVA

Rogošić je lažirao biografiju. Radman će ga smijeniti?

16.05.2013 u 15:48

Bionic
Reading

Etičko povjerenstvo HRT-a jednoglasno je zaključilo i donijelo mišljenje da je Željko Rogošić, glavni urednik HTV1, povrijedio Etički kodeks HRT-a jer njegova biografija onako kako je napisana nije potpuno u skladu s činjeničnim stanjem. Istragu o Rogošićevoj falsificiranoj biografiji pred etičkim povjerenstvom zatražio je njegov kum, Goran Radman, glavni ravnatelj HRT-a, koji ga je postavio na uredničko mjesto

Povjerenstvo, ne dovodeći u pitanje uredničko iskustvo Željka Rogošića potrebno za radno mjesto glavnog urednika HTV1 unutar ukupnog radnog staža od 33 godine i 31 godine novinarskog iskustva na različitim poslovima u tiskanim i elektroničkim medijima, smatra da navodi iz njegove biografije, onako kako su napisani, sadrže niz činjeničnih netočnosti.

To se odnosi na netočan navod u biografiji da je u razdoblju od '1989. do 1993. bio odgovorni urednik TV centra Split TV Zagreb/Hrvatske televizije', budući da je činjenično točno da je 1. siječnja 1990. zasnovao radni odnos na mjestu urednika TV studija i ekipa Split, a da je od 1. rujna 1991. raspoređen na mjesto samostalnog komentatora-urednika emisije u Informativno-dokumentarnom programu vanjskog TV studija Split, dok je od 15. veljače 1993. na snazi sporazumni prestanak radnog odnosa.

Također se odnosi i na navode u biografiji da je u razdoblju od 1997. do 2009. bio 'urednik unutrašnje politike i gospodarstva političkog tjednika/News magazina Nacional' te da je 'u razdoblju od 1993. do 1996. bio 'urednik unutrašnje politike i pomoćnik glavnog urednika političkog tjednika Globus', dok impresumi tih publikacija sadrže sljedeće podatke o Željku Rogošiću: 'Nacional 1997. - 2009. - novinar', 'Globus 1994. - 1996. - novinar'.

To se, također, odnosi na navod u biografiji da je u razdoblju od 1983. do 1986. bio 'urednik unutrašnje politike i komentator u Slobodnoj Dalmaciji', a u stvarnosti je radio kao vanjski suradnik Slobodne Dalmacije koji je na temama unutrašnje politike usko surađivao s tadašnjim glavnim urednikom Joškom Kulušićem, što i sam Željko Rogošić pred Povjerenstvom priznaje kao netočnost u biografiji te da je učinio pogrešku u prikazivanju svog formalnog statusa u Slobodnoj Dalmaciji.

To se, nadalje, odnosi i na netočnost navoda u biografiji da je u razdoblju od 1986. do 1989. bio 'urednik unutrašnje politike i komentator u Nedjeljnoj Dalmaciji', dok je u stvarnosti radio kao autor, urednik pojedinog temata i kao urednik Ekološkog pressinga (priloga posvećenog ekološkim temama).

Izjave koje je Željko Rogošić priložio Povjerenstvu, a kojima je htio naknadno potvrditi svoje navode u biografiji u smislu dokaza o svojem radu i statusu u političkim tjednicima Nacional i Globus te Slobodnoj Dalmaciji i Nedjeljnoj Dalmaciji, a koje su dali: Sina Karli, Maroje Mihovilović i Marko Čustić za Nacional, Denis Kuljiš,Tonko Vulić i Ratko Bošković za Globus, Ilija Maršić za Slobodnu Dalmaciju te Krunoslav Kljaković za Nedjeljnu Dalmaciju, Povjerenstvo drži da su ih dale kompetentne osobe, ali izvan natječajnog postupka te ih ne smatra presudnim dokazima za odlučivanje Povjerenstva kao internog tijela o ovom slučaju.

Povjerenstvo je utvrdilo netočnosti i u navodu u biografiji da je u razdoblju 1989. - 1993. Željko Rogošić 'autor posebno zapaženih širih reportaža iz okupiranog Kijeva'. Prema snimci dostupnoj u arhivi HTV-a, a koju je presnimljeno na DVD Željko Rogošić dao na uvid Povjerenstvu kao dokaz točnosti svoga navoda u biografiji, vidljivo je da je obrađena snimka objavljena u TV Dnevniku 30. travnja 1991. uz potpis snimatelja Davora Šarića kao snimatelja, ali bez potpisa Željka Rogošića, pa iz te snimke nije vidljiv njegov autorski doprinos.

Rogošić se pred Povjerenstvom očitovao i priznao de je 'mogao biti nešto precizniji u iznošenju podataka u biografiji'.

Rogošić je, podsjetimo, jučer primio nagradu HRT-a za se dokumentarni serijal Libar o Milijenku Smoji, a sutra će se o njegovoj biografiji raspravljati i na sjednici Nadzornog odbora. Hoće li nakon mišljenja Etičkog povjerenstva Goran Radman, glavni ravnatelj HRT- a, poništiti izbor i ponoviti natječaj za glavnog urednika HTV1 ili će se Rogošić sam povući, ostaje tek vidjeti. Iako nije isključena i treća opcija po kojoj bi sve ostalo kako jest.