kompliciran slučaj

Rodilji pozitivnoj na koronavirus zatajilo srce, spasili je u KB-u Dubrava: 'Svaki pacijent koji odavde ode na nogama daje nam snage za dalje'

20.05.2021 u 06:57

Bionic
Reading

Jedinstven slučaj u KB-u Dubrava. Netom nakon porođaja, rodilji pozitivnoj na koronavirus stanje se pogoršalo, zatajilo joj je srce. S tek rođenom kćeri provela je samo dva dana. Nakon reanimacije u bolnici u Varaždinu, hitno je prevezena Zagreb. Bila je na korak do smrti, no uspjeli su je spasiti

Sanja Friščić zasad djecu, novorođenu djevojčicu i šestogodišnjeg sina, gleda na mobitelu te kaže da joj veoma nedostaju. O njima brigu vode otac i baka, prenosi HRT.

'Curica se zove Jana, ima mjesec dana, a vidjela sam je samo tri dana, i to se baš ne sjećam jer mi je već počela temperatura rasti', objasnila je Friščić. Tada je zbog koronavirusa ova 34-godišnjakinja počela borbu za život.

'Prvo sam bila u Varaždinu, ondje mi je bio zastoj srca pa su me poslali ovamo u bolnicu. Pola toga se ne sjećam, istinski, tu sam od 24., 25. travnja, danas sam prvi dan na noge stala', navodi Friščić. Bez kisika još ne može, no ono najteže, respirator i 10 dana na ECMO uređaju iza nje su.

Poseban dio priče je to što je rodilja. To znači da u cijelom tom postupku postoje neke specifičnosti koje odudaraju od klasične ECMO priče. To su neke fiziološke promjene u tijelu žene koje zahtijevaju određene prilagodbe i malo drukčije vođenje, istaknuo je prim. dr. sc. Nikola Bradić, dr. med., anesteziolog u KB-u Dubrava. Još jedan izazov za anesteziološki tim, no uspješno su ga svladali.

'Bilo je malo trudnica koje su imale ozbiljnijih problema vezanih uz COVID-19 tako da nam je gospođa Sanja prva, prva i na svu sreću, unatoč tom lošem stanju, evo, jako dobar rezultat liječenja', rekla je prim. dr. sc. Zrinka Šafarić Oremuš, dr. med., specijalistica anesteziologije u KB-u Dubrava.

'Sve što je u ovom trenutku dostupno na cijelom svijetu za liječenje COVID-a gospođa Friščić je dobila kod nas u našoj ustanovi i zapravo veoma smo sretni što je sve ovo jako dobro prošlo', dodao je dr. sc. Andrej Šribar, dr. med., specijalist anesteziologije i intenzivne medicine u KB-u Dubrava. Sanjin osmijeh sve govori.

'Nemam riječi, mi smo borci, a oni su borci za nas', kaže Friščić.

'Najviše nas veseli što je dobro i što će ići uskoro kući svojoj bebi', dodaje medicinska sestra Danijela Kralj Husajna.

'Svaki pacijent koji ode odavde, naravno, na nogama, kako bismo mi to rekli, daje nam snagu da možemo dalje to raditi i vjeru da ćemo ipak pobijediti ovu pandemiju', smatra medicinska sestra Natalija Frketić. Njihovoj borbenosti i požrtvovnosti svjedočimo od početka pandemije.

'Predano kolege i kolegice rade evo godinu dana i više od toga. Zaista nama je zadovoljstvo svaki ljudski život koji uspijemo spasiti', rekla je doc. prim. dr. sc. Jasmina Peršec, dr. med., voditeljica intenzivističkog centra u KB-u Dubrava. Sanja ima još jednu želju, što prije otići kući - svojoj obitelji i jednomjesečnoj djevojčici. Na pitanje čemu se najviše veseli nakon izlaska iz bolnice, spremno odgovara: 'Da je poljubim, da je poljubim"'