VAJGLOVA PRIJETEĆA TVRDNJA

'Rješenje spora daleko, kao i članstvo RH u EU'

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 18.05.2009 11:42
  • Objavljeno 18.05.2009 u 10:42
ivo vajgl borut pahor

ivo vajgl borut pahor

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Igor Zaplatil / Delo

Predsjednik vanjskopolitičkog odbora slovenskog parlamenta Ivo Vajgl izjavio je da je rješenje slovensko-hrvatskog graničnog prijepora sada daleko, kao i hrvatsko članstvo u Europskoj uniji. Vajgl je to rekao u razgovoru za ljubljanski dnevnik Indirekt od ponedjeljka, komentirajući izjavu predsjednika Stjepana Mesića da će se granični prijepor prije ili poslije riješiti na osnovi međunarodnog prava te da je Hrvatska Rehnov prijedlog o arbitraži prihvatila očekujući da će slovenska politička elita imati manje apetite

LJUBLJANA - 'Nije tolik problem u hrvatskom predsjedniku, čije su kompetencije ograničene, pa može slobodnije govoriti. Problem je u stajalištu hrvatske vlade koja izražava nespremnost na razgovore i kompromis', rekao je Vajgl, koji je i glavni kandidat koalicijske stranke Zares na izborima za Europski parlament 7. lipnja.

'Hrvatska vlada jednostrano ocjenjuje da je samo ona u pravu, pa je nastao mit kako Slovenci žele oduzeti Hrvatima kopno ili more. Tako se mobilizira javno mišljenje i zatvara prostor za traženje političkog kompromisa. Krug se tako zatvara i zato je u ovome trenutku rješenje očito jako daleko. Uvjeren sam da je isto tako daleko i hrvatsko članstvo u Europskoj uniji', rekao je Vajgl za ljubljanski list. Dodao je da se u Hrvatskoj tako iskazuje 'nacionalističko pretjeravanje' i da Hrvatska 'precjenjuje svoju ulogu i težinu'.

Vajgl je komentirao i izjave hrvatskog premijera Ive Sanadera o Sloveniji nakon dizanja hrvatske zastave pred zapovjedništvom NATO-a u Bruxellesu i primanja Hrvatske u taj savez. Ustvrdio je da je on tada 'prijetio autoritetom NATO-a' te da te izjave znače potpuno nerazumijevanje uloge unutarnjeg ustroja i filozofije NATO-a i EU-a.

Vajgl je, rekavši kako 'ozbiljan političar ne bi smio sebi dopustiti takve izjave', dodao kako 'hrvatski političari jednostavno ne razumiju da je jedno od osnovnih načela tih organizacija načelo solidarnosti' po kojem je 'EU izrijekom na strani države članice'. Tako je bilo uvijek do sada, a tako će biti i u slovensko-hrvatskom prijeporu', rekao je Vajgl.

Dodao je kako Slovenija želi da se granični prijepor riješi, a da je Hrvatskoj najbolju poruku glede toga dala njemačka kancelarka Angela Merkel nakon susreta s premijerom Sanaderom kad ga je 'upozorila da se odluke u EU donose konsenzusom svih članica' odnosno da Slovenija jest članica EU-a, a da Hrvatska nije. Po njegovu mišljenju, hrvatska politika iz riječi Angele Merkel nije izvukla 'pravi zaključak'.

Vajgl je kazao da i u Hrvatskoj dolazi do izražaja spoznaja kako 'vrijeme ne radi za Hrvatsku' kad je riječ o prijeporu zbog kojega je Slovenija zaustavila njezine pristupne pregovore s EU-om.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi