NAJBLAŽA MOGUĆA KAZNA

Riječki sudac ukoren jer je ustrijelio psa

26.02.2009 u 13:00

Bionic
Reading

Riječkog suca Velimira Radoševića Državno sudbeno vijeće (DSV) danas je ukorilo jer je prije dvije godine u šetnji Ličkim poljem hicem iz pištolja ustrijelio psa i time naštetio ugledu suda i sudačke dužnosti

ZAGREB - Iako je predsjednica Općinskog suda u Rijeci Gordana Kosić za Radoševića tražila razrješenje sudačke dužnosti, DSV se odlučio za najblažu moguću kaznu - ukor, proglasivši riječkog suca odgovornim za stegovno djelo nanošenja štete ugledu suda i sudačke dužnosti.

Radošević je početkom ožujka 2007., šećući sa svojom majkom i kćeri te psom na povodcu, hicem iz pištolja, za koji ima dozvolu, ustrijelio 14-mjesečnog labrador-retrivera koji je napao njegovog psa.

Sudac je kasnije u medijima taj čin obrazložio strahom i bojazni za život kćeri, no udruge za zaštitu životinja odmah su zatražile njegovu suspenziju i kažnjavanje, ocjenivši da nije dostojan obavljanja sudačke dužnosti.

Predsjednica suda na kojemu radi Radošević smatrala je, pak, da je prekršio Kodeks sudačke etike koji propisuju da se sudac u profesionalnom postupanju i privatnom životu mora ponašati humano i primjenjivati najviša etička načela u skladu sa standardima profesionalne i opće kulture.

DSV su neki mediji prozivali jer gotovo dvije godine nije vodio postupak protiv prijavljenog suca, no u tom pravosudnom tijelu kažu da nisu postupali jer se protiv suca Radoševića zbog iste stvari vodio kazneni postupak pred Općinskim sudom u Delnicama. Objašnjavaju da je nastavak stegovnog postupka ovisio o okončanju tog kaznenog postupka koji je završen sredinom rujna prošle godine kada je tužiteljstvo odustalo od gonjenja.

DSV je danas imenovao nove županijske suce u Rijeci, a to su Jesenka Kovačić, Alen Perhat i Ksenija Dimec. Na Županijski sud u Šibeniku imenovana je Nives Nikolac, na Trgovački sud u Šibeniku Terezija Goreta, a na Prekršajni sud u Senju Vlado Pleše.

Imenovanje na Županijski sud u Zadru nije obavljeno jer ocjena obnašanja sudačke dužnosti za jednu sutkinju još nije pravomoćna. Ni imenovanje na Trgovački sud u Zadru nije obavljeno jer je odlučeno da će se prije toga razgovarati s kandidatima.